Πληρώνουν για τις συμβάσεις εργασίας
Κυριακή 6 Ιούλη 2003

Ο Ηλίας Αχμέτ, μέλος της Ενωσης Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές
Ο Ηλίας Αχμέτ, μέλος της Ενωσης Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, αναφέρεται στην Κοινότητά του και σοκάρει: «Υπολογίζω ότι στην Ελλάδα βρίσκονται γύρω στις 10.000 Μπαγκλαντέζοι. Απ' αυτούς είναι ζήτημα αν το 20% θα αποκτήσει άδεια παραμονής. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να είναι παράνομοι».

Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση θεωρεί σαφέστατα την κυβέρνηση και τις τροποποιήσεις που έχει κάνει τελευταία στον υπάρχοντα νόμο, τόσες που δεν είναι πια ο ίδιος νόμος που ψηφίστηκε δύο χρόνια πριν. Τα κύρια ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στη νομιμοποίηση των μεταναστών είναι η σύμβαση εργασίας, τα ένσημα, αλλά και η κακή ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις αλλαγές που έγιναν στις προϋποθέσεις. «Για παράδειγμα, υπήρξαν άπειρες περιπτώσεις, που κάποιο χαρτί έλειπε κι έπρεπε ο μετανάστης να ξαναστηθεί την άλλη μέρα στις ουρές, υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους αφού θα έπαιρναν την άδεια εργασίας λίγες μέρες αργότερα και κρίθηκαν εκπρόθεσμοι, όπως επίσης παρουσιάστηκαν φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης με εργοδότες να πουλούν ...συμβάσεις εργασίας έναντι χρηματικού ποσού! Παράλληλα, δημιουργήθηκαν παρακλάδια με απατεώνες δικηγόρους, που πληρώθηκαν από μετανάστες για να τους διευκολύνουν κι αντ' αυτού τους έδιναν ψεύτικα χαρτιά! Σημεία και τέρατα έγιναν αυτές τις ημέρες», λέει ο Ηλ. Αχμέτ.

Απ' την άλλη, κατηγορεί τα αρμόδια γραφεία εργασίας της Νομαρχίας για τον τρόπο που δούλεψαν αυτές τις μέρες: «Απ' τη μια οι ελλείψεις σε προσωπικό και απ' την άλλη η μη εφαρμογή του νόμου σε κανένα απ' αυτά. Κάθε γραφείο με το ...δικό του νόμο. Αλλα λέγανε από δω, άλλα κάνανε από κει».