Δικαίωμα η πλήρης και σταθερή εργασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις εργαζομένων σε δεκάδες δήμους

Τρίτη 8 Ιούλη 2003

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους έκτακτους, στους απολυμένους απευθύνει το ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στους δήμους και σημειώνει ότι πρέπει «να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να αναπτύξουν την αγωνιστική τους συσπείρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φορείς της».

Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση:

«Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε δεκάδες δήμους της χώρας επιβεβαιώνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και άλλων μορφών υποαπασχόλησης. Χιλιάδες έκτακτοι, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", μένουν απλήρωτοι, οι σχολικοί φύλακες είναι ανασφάλιστοι και το σύνολο αυτών των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οδηγούνται στην ανεργία ή στην παραμονή στη μερική απασχόληση. Η αγωνία για το δικαίωμα στην εργασία χρησιμοποιείται για να κρατούνται οι άνεργοι σε πολιτική ομηρία.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να καταδικάσουν την πολιτική που καταπατά το δικαίωμα στην εργασία, να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κανείς εργαζόμενος να μη δώσει πίστη στις ψευτοϋποσχέσεις τους αλλά και στην προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί ο ΣΥΝ με το πρόσχημα της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 1999/70. Γιατί η οδηγία αυτή όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας και τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, αλλά αποτελεί εργαλείο ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού υμνεί τα "ευέλικτα εργασιακά πρότυπα" και έχει ως βάση την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκτάκτων. Διεκδικεί το αίτημα της εξασφάλισης πλήρους-σταθερής εργασίας για όλους, με μισθούς, ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικεί:

Τα αναγκαία κονδύλια από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες (παιδικοί σταθμοί κ.ά.) Την επιστροφή των πόρων που παρακρατά το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει και πάλι την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και στο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών που προωθούν τα άλλα κόμματα στην Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι, οι έκτακτοι, οι απολυμένοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να αναπτύξουν την αγωνιστική τους συσπείρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φορείς της».