Ο Ηλίας και οι τρομοκράτες
Τρίτη 8 Ιούλη 2003

Σκηνή από την ταινία του Αλαν Πάκουλα «Ο τρομοκράτης»
Οι «τρομοκράτες» γενικώς ...κυριαρχούν στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Ομως, εμείς θα ξεκινήσουμε με την ταινία που προτιμούμε, που αγαπούμε, που ευχαρίστως τη βλέπουμε για εκατοστή φορά. Που δεν είναι άλλη από την ανεπανάληπτη ελληνική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Ηλίας του 16ου», που θα προβληθεί από το STAR στις 21.00. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Κώστα Χατζηχρήστο στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Υποδύεται έναν φουκαρά, που ντύνεται αστυνομικός για να κρατά τσίλιες στη διάρκεια μιας ληστείας. Επί ογδόντα τρία λεπτά της ώρας, ο θεατής θα σπαράζει στο γέλιο. Και το μόνο που κάνει καλό στην υγεία τελικά, είναι το γέλιο. Πλάι στον μεγάλο κωμικό, οι εξαιρετικοί ηθοποιοί: Δ. Παπαγιαννόπουλος, Θ. Βέγγος, Μ. Κρεβατά και Γ. Γαβριηλίδης.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 «Οι τρομοκράτες» του Λιούις Αλεν. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο για την εποχή θρίλερ, που σχεδόν προαναγγέλλει το θλιβερό Νοέμβρη του 1963. Δηλαδή, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τρεις αδίστακτους δολοφόνους, που κρατούν ομήρους τους ενοίκους σε μια μικρή επαρχιακή πόλη με απώτερο σκοπό να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Για πρώτη και μοναδική, απ' όσο ξέρουμε, φορά, ο Φρανκ Σινάτρα υποδύεται έναν κακό χαρακτήρα.

Από το MEGA στις 22.20 «Ο τρομοκράτης» του Αλαν Πάκουλα. Μια τυπική αμερικάνικη ταινία, ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς πολιτική... μια περιπέτεια, που απλώς κρατά το ενδιαφέρον του θεατή και τίποτε περισσότερο. Ενας νεαρός Ιρλανδός, που υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα του, έχει στρατολογηθεί από τον IRA στον αγώνα εναντίον των Αγγλων. Η αποστολή του είναι να πάει στη Νέα Υόρκη για να αγοράσει πυραύλους και έχει κανονιστεί να φιλοξενηθεί από έναν ιδεολόγο αστυνομικό που είναι στρατευμένος στον αγώνα για την ειρήνη. Μεταξύ των ανδρών (Χάρισον Φορντ και Μπραντ Πιτ), θα αναπτυχθεί μια αμοιβαία συμπάθεια, που θα είναι έτοιμη να καταλήξει σε φιλία. Μα, όλα αυτά θα ανατραπούν και θα παγώσουν ξαφνικά, όταν ο αστυνομικός θα ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα και, φυσικά, τους σκοπούς του φιλοξενούμενού του. Και τότε θα βρεθεί στο δίλημμα μεταξύ καθήκοντος και φιλίας. Μέτριο σενάριο, καλές ερμηνείες.