Ανανεωμένες «νύχτες πρεμιέρας»
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003

Σκηνή από την ταινία του Ζ.Κοκτό «Ορφέας και Ευρυδίκη» (1950)
Για ένατη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (12-21 Σεπτέμβρη) στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων», «Δαναός» (1 και 2). Η φετινή διοργάνωσή θα έχει και επίσημη Κριτική Επιτροπή και επίσημο βραβείο. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από 15 νέους κινηματογραφόφιλους ηλικίας 18-25 χρονών, οι οποίοι θα προετοιμαστούν με μια σειρά μαθημάτων, στα οποία επαγγελματίες κινηματογραφιστές όλων των ειδικοτήτων (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί κ.λπ.) θα τους αναλύσουν τα επιμέρους στοιχεία μιας ταινίας. Το επίσημο βραβείο του φεστιβάλ (το βραβείο κοινού παραμένει), που ονομάζεται «Χρυσή Αθηνά», και συνοδεύεται από 5.000 ευρώ, είναι έργο του γλύπτη και αρχιτέκτονα Γιώργου Σεπετζόγλου, με βάση μια παράσταση της θεάς Αθηνάς από τον Παρθενώνα, η οποία φυλάσσεται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα περιλαμβάνει: αφιέρωμα στον Ζαν Κοκτό, με προβολή του συνόλου του έργου του («Η πεντάμορφη και το τέρας», «Τρομεροί γονείς», «Ορφέας και Ευρυδίκη», «Η διαθήκη του Ορφέα» κ.ά.), πρωτότυπο αφιέρωμα στους Κινέζους παραγωγούς, αδελφούς Σάου, το ντοκιμαντέρ του Ρίτσαρντ Σίκελ με θέμα τη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, τη γερμανική πολιτική σάτιρα «Goodbye Lenin» του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Σκοτσέζο σκηνοθέτη Ντέιβιντ Μακένζι, καινούρια ανακάλυψη του παγκόσμιου κινηματογράφου, με μικρού μήκους ταινίες, αλλά και δύο μεγάλου: «Young Adam» με τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και την Τίλντα Σουίντον και «The last great wilderness».

Οπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν ταινίες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, το «Πανόραμα» των νέων ρευμάτων και τάσεων της διεθνούς παραγωγής, τολμηρές σε σύλληψη και θεματολογία ταινίες του «Σινεμά στα Ορια», γνωριμία με τους Ελληνες της Διασποράς, αβάν πρεμιέρες ταινιών του χειμώνα, ντοκιμαντέρ και μεταμεσονύχτιες προβολές. Τέλος, προστίθεται και μια νέα ενότητα με τίτλο «Μουσική και Φιλμ: Τεντώστε τα Αυτιά σας», που θα φιλοξενήσει μερικά μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.