«Εφυγε» η αγωνίστρια Καλλιόπη Μενδράκου
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003

Με απέραντη θλίψη, τη Δευτέρα 7 Ιούλη 2003, όλοι οι φίλοι, οι συναγωνιστές και σύντροφοί της, συνοδέψαμε στην τελευταία κατοικία της στο 1ο Νεκροταφείο την ακριβή μας συντρόφισσα Καλλιόπη Μενδράκου.

Παρ' όλο ότι όλοι ξέραμε πού την οδηγούσε η αρρώστια που την είχε προσβάλει, συγκλονιστήκαμε όταν μάθαμε ότι την Κυριακή το πρωί, η μεγάλη καρδιά της Καλλιόπης μας έπαψε να χτυπάει.

Πάντα γελαστή και αισιόδοξη, πάντα πρόθυμη και πάντα έτοιμη να αναλάβει τις πιο δύσκολες δουλιές της ΠΕΑΕΑ και πάντα τις έφερνε σε καλό τέλος.

Υπήρξε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ. Διατέλεσε γραμματέας του ΚΜΙΕΑ (Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης) και του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ).

Εκ μέρους του ΔΣ κρατούσε την επαφή με τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ της οποίας ήταν μέλος, αλλά και η ίδια η ψυχή της Χορωδίας.

Σκληρά πάλεψε για να συγκροτηθεί και να στεριώσει ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Ακούραστη, έτρεχε μέρα και νύχτα, για να οργανώνει τα Παραρτήματα της Α' Νομαρχιακής της ΠΕΑΕΑ που καθοδηγούσε και για να έχουν επιτυχία οι εκδηλώσεις τους. Η Καλλιόπη δεν είχε εχθρούς. Ολους μας αγαπούσε και όλοι την αγαπούσαμε για την καλοσύνη της, την ευγένεια και το χαμόγελό της.

Από μικρή μπήκε στον αγώνα. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δούλεψε σκληρά στην παρανομία στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Πιάστηκε και πέρασε Στρατοδικείο το 1949 μαζί με παλιούς Επονίτες που δούλευαν στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

Απ' αυτή τη δίκη 4 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και ανάμεσά τους η Καλλιόπη Μενδράκου, η οποία παρέμεινε αρκετά χρόνια στις φυλακές.

Μερικά απ' αυτά τα χρόνια της φυλακής, τα έζησε μαζί με την αδελφή της Βίργκω που κι αυτή ήταν καταδικασμένη. Ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε συντρόφισσα Καλλιόπη και για όσα χρόνια μας μένουν ακόμα να ζήσουμε, θα είσαι κοντά μας.

Φ.Τ.

- Στη μνήμη της Καλλιόπης Μενδράκου προσφέρουν, για ενίσχυση του ΚΚΕ: Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ 150 ευρώ. Μέλη της Χορωδίας της ΠΕΑΕΑ που παραβρέθηκαν στην κηδεία της 80 ευρώ. Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, της οποίας η Καλλιόπη Μενδράκου υπήρξε δραστήριο μέλος, 40 ευρώ.

-- Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει 100 ευρώ, στη μνήμη της Καλλιόπης Μενδράκου.