Η αμφισβήτηση να γίνει δύναμη ανατροπής

Πλημμύρισε νιάτα χτες το Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας στη συναυλία των Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Πασχαλίδη και «Socrates»

Πέμπτη 10 Ιούλη 2003

Το ταξίδι του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» έχει ήδη αγκαλιάσει όλη τη χώρα στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στην πολιτιστική υποβάθμιση, μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για την αντοχή και τη ζωντάνια των προοδευτικών αξιών, για τις δυνατότητες και τα περιθώρια χιλιάδες νέοι και νέες να συμπορευτούν με την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ.

Αυτό το μήνυμα ήταν χτες πολύ έντονο και ζωντανό στο «Κατράκειο», όπου η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ και η ΚΟΠ του ΚΚΕ διοργάνωσαν μια μεγάλη νεολαιίστικη συναυλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τους «Socrates». Γι' αυτούς τους αγαπημένους καλλιτέχνες και τα παιδιά της ΚΝΕ, που πορεύτηκαν μαζί στους δρόμους του αγώνα, πλημμύρισε το θέατρο της Νίκαιας και ντύθηκε στα κόκκινα, στα γιορτινά του.

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δ. Γόντικα και Δ. Ζάχαρη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, και Ν. Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΠ του ΚΚΕ. Επίσης παρών ήταν ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τέχνης και του πολιτισμού. Την εκδήλωση άνοιξε η Ολυμπία Κυζίλη, γραμματέας του Συμβουλίου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ, καλωσορίζοντας τους χιλιάδες νέους κάθε ηλικίας.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Γκιώνης
«Η παρουσία σας εδώ», είπε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, «είναι το βαρόμετρο των ριζοσπαστικών διαθέσεων που μεγαλώνουν. Επιβεβαιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει διαμορφώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με τη νεολαία χάρη στην καθαρότητα της ριζοσπαστικής πολιτικής του ΚΚΕ, που επιμένει, που θέλει τους εργαζόμενους, τη νεολαία δημιουργούς, στο προσκήνιο, πρωταγωνιστές της ζωής.

Η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει τη σχέση και τη θέση που έχει το ΚΚΕ κατακτήσει με τη νεολαία, τη νεανική φυσιογνωμία του κόμματος της εργατικής τάξης».

Αναφερόμενος στην περίοδο που διανύουμε και στις διάφορες Σειρήνες της, ο Θ. Γκιώνης προέτρεψε τη νέα γενιά: «Τώρα που θα αρχίσει το μεγάλο παζάρι, τώρα που όλοι οι άλλοι θα θυμηθούν τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, να γίνουμε καχύποπτοι. Να σταθούμε απέναντι ανήσυχοι και δυνατοί».

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ κάλεσε τις νέες και τους νέους να πουν «όχι» σε όλους αυτούς που θα νοιαστούν όψιμα για τη νεολαία για να μπορούν να της ζητήσουν την καρδιά, το νου και την ψήφο της. Παράλληλα, τους κάλεσε να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, στο ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι «μια από τα ίδια», δεν έχει την ίδια πολιτική με τα άλλα κόμματα, αντίθετα, συγκρούεται με την πολιτική των άλλων κομμάτων που δημιουργεί τα προβλήματα και φυσικά δε θυμάται τη νεολαία μόνον πριν τις εκλογές.

«Θα εξαργυρώσουμε την ενίσχυση του ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «το ισχυρό ΚΚΕ σηματοδοτεί την ισχυροποίηση του ρεαλισμού, γιατί ρεαλιστικό είναι ό,τι απαντά στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας».

«Είμαστε ρεαλιστές και αισιόδοξοι γιατί το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση βρίσκεται στα χέρια μας, είναι υπόθεση της δικής μας συνειδητής δράσης», τόνισε, και αναφέρθηκε στη μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς, που «δίνει ώθηση στην πεποίθηση για να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς». Κατέληξε δε καλώντας «να κάνουμε την αμφισβήτηση δύναμη αγώνα και ανατροπής».

Ο Μ. Πασχαλίδης
Μετά, το λόγο πήραν τα τραγούδια. Τα φώτα χαμήλωσαν και στη σκηνή ανέβηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης. Θυμήθηκε τραγούδια που είχε παίξει για πρώτη φορά στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου, όπως σημείωσε, εκεί έγιναν γνωστά και αγαπήθηκαν από τους νέους. Ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στη σκηνή ανέβαιναν οι «Socrates» και αναμενόταν ο Β. Παπακωνσταντίνου.



Οι «Socrates»