ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το τραμ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003

Eurokinissi

Οι εργασίες χάραξης του τραμ έχουν ξεκινήσει και οι κάτοικοι του Π. Φαλήρου επιχειρούν να τις σταματήσουν
Αποφασισμένοι να μη δεχτούν τις καταστροφικές για την πόλη και το φυσικό περιβάλλον συνέπειες από την έλευση του τραμ είναι οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, που πραγματοποίησαν χτες και προχτές κινητοποιήσεις, για να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν τη συνέχιση των έργων. Χτες το πρωί μάλιστα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το ξήλωμα των πεζοδρομίων γύρω από την εκκλησία της Παναγίτσας (ενώ εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που ο δήμος έχει καταθέσει ενάντια στην εταιρία, ζητώντας να αλλάξουν τα σχέδια χάραξης των σιδηροτροχιών), προκλήθηκαν μικροσυμπλοκές με τα ΜΑΤ, που έχουν πλέον σταθερή παρουσία στις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας κάτοικος.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο της παραλίας. Το πρωινό της ίδιας μέρας, οι τεχνικοί της ιδιωτικής εταιρίας ΤΡΑΜ ΑΕ είχαν εντοπιστεί από τους κατοίκους να κόβουν δέντρα στην οδό Αχιλλέως, χωρίς την έγκριση του δήμου, αν και πρόκειται για δημοτικό δρόμο. Στην εκδήλωση, μίλησαν πολλοί κάτοικοι, εξοργισμένοι από την ανεξέλεγκτη δράση της ΤΡΑΜ ΑΕ και την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ. Ο Παναγιώτης Καραχάλιος, κάτοικος στην πόλη από το 1958, δήλωσε στο «Ρ»: «Θέλουμε το τραμ, αλλά θέλουμε και το φυσικό μας χώρο. Υπάρχει η εναλλακτική λύση της υπογειοποίησης», ενώ συμπλήρωσε πως «δημοκρατία και ΜΑΤ δε συνδυάζονται». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν βουλευτές, μέλη του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής το δήμαρχο, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση», Αλέξης Παπαϊωάννου, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρωινή... συνεργασία ΤΡΑΜ ΑΕ και αστυνομικών, σημείωσε: «Είδαμε τους αστυνομικούς να δρουν σαν υπάλληλοι της ΤΡΑΜ ΑΕ».

Οπως καταγγέλλουν οι δημότες, αν οι εργασίες συνεχιστούν με τα ίδια σχέδια, αυτό όχι μόνο θα σημάνει την καταστροφή του παραλιακού πεζόδρομου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής (όπως λένε, έχουν κοπεί ήδη 700 δέντρα και απειλούνται άλλα 1.000 δέντρα μαζί με θάμνους), αλλά η διέλευση των πεζών και των οχημάτων θα γίνει πολύ επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, το πεζοδρόμιο της οδού Αχιλλέως συρρικνώνεται σε πλάτος 90 εκατοστών, ενώ οι λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων της λεωφόρου Ποσειδώνος θα στενέψουν. Και, βέβαια, ενώ το λογικό θα ήταν να περιοριστεί ο δρόμος και όχι ο πεζόδρομος, η πρόταση της δημοτικής αρχής, να παραμείνουν δύο λωρίδες (απ' τις τρεις) και να σωθεί ο πεζόδρομος, απορρίφθηκε. Ετσι, κάτοικοι και δημοτικό συμβούλιο αντιπροτείνουν την υπογειοποίηση τουλάχιστον του παραλιακού τμήματος του τραμ και την αλλαγή πορείας, για να μην περάσει από την Αχιλλέως. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει δεχτεί καμία συνάντηση για διάλογο με το δημοτικό συμβούλιο, παρά τις συνεχείς αιτήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ακολούθησε πορεία των κατοίκων προς την οδό Αχιλλέως με μαύρες σημαίες και συνθήματα ενάντια στον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, ενώ έγινε και κατάληψη της λεωφόρου Ποσειδώνος για μισή ώρα. Οι Φαληριώτες δηλώνουν ότι κάθε πρωί θα βρίσκονται στην Αχιλλέως, για να αποτρέπουν παράνομες ενέργειες, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιούλη θα γίνει νέα συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Τραμ αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα των αντιπαραθέσεων πολιτών με τις αστυνομικές δυνάμεις και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «όσο κι αν είμαστε πεπεισμένοι ότι πολίτες που αντιτίθενται στη διέλευση του τραμ από το δήμο είναι θύματα παραπληροφόρησης, επαναλαμβάνουμε ότι η αστυνομική καταστολή δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για την επίλυση πολεοδομικών ή κυκλοφοριακών προβλημάτων».