ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καυτή η είσοδος για μια απόδραση δροσιάς

Η κυβέρνηση, αφού εγκατέλειψε τις παραλίες της Αττικής για πολλά χρόνια, τις παρέδωσε σε επιχειρηματίες - «σωτήρες», με αποτέλεσμα ένα μεροκάματο να μη φτάνει για ένα μπάνιο...

Κυριακή 13 Ιούλη 2003

Τσουχτερό εισιτήριο καλούνται να πληρώσουν οι λουόμενοι
Σε πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης έχει μετατραπεί η παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού. Μετά από πολλά χρόνια σκόπιμης - όπως αποδεικνύεται πλέον - εγκατάλειψης των παραλιών, η κυβέρνηση τις παρέδωσε μέσω της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα (θυγατρική του ΕΟΤ) σε επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα το αδιέξοδο και την ανάγκη για ανάπτυξη των παραλιών. Και τώρα οι Αθηναίοι, που προσπαθούν να βρουν δροσιά στις κοντινές παραλίες, πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στην καλύτερη περίπτωση, για μία τετραμελή οικογένεια απαιτούνται, το λιγότερο, 40 ευρώ! Ανάλογα βέβαια με την παραλία η ταρίφα ανεβαίνει, αφού μόνο η τιμή της εισόδου ξεκινά από 4 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 12! Από εκεί και πέρα η αισχροκέρδεια των επιχειρηματιών ποικίλλει από πλαζ σε πλαζ, αφού ένα μικρό μπουκάλι νερό μπορεί να το βρει κανείς από 2-4 ευρώ. Αυτά είναι τα καλά της ιδιωτικοποίησης των ακτών... Ο «Ρ» μίλησε με ορισμένους από τους νέους διαχειριστές των παραλιών. Επιχειρηματική γλώσσα και άκρως αποκαλυπτική...

Ο Δ. Ράντος, διευθυντής στην Α΄ πλαζ Βούλας, που εκμεταλλεύεται η εταιρία «Απολλώνιες Ακτές», μας ανέλυσε τα «facilities» ή αλλιώς υπηρεσίες, που προσφέρονται στην παραλία. Μία παραλία με... κοινωνικό και λαϊκό χαρακτήρα, όπως τη χαρακτήρισε, αφού έχει τη χαμηλότερη τιμή εισόδου, «μόλις 4 ευρώ, τη στιγμή που οι άλλες κυμαίνονται από 5 έως και 12 ή και περισσότερο».

Η Α΄ παραλία της Βούλας
«Εδώ, όπως και σε όλες τις "Απολλώνιες Ακτές", που είναι οργανωμένοι χώροι αναψυχής, προσφέρουμε ασφάλεια και φύλαξη των λουομένων, με την παρουσία ναυαγοσώστη και τη λειτουργία ιατρείου, που μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε κάθε πιθανό ατύχημα, ενώ λειτουργούν ντους, χώροι υγιεινής, αποδυτήρια», υπηρεσίες απαραίτητες σε όλες τις παραλίες, που όμως δεν υπάρχουν. «Ακόμα, πρόσθεσε ο Δ. Ράντος, με ένα μικρό αντίτιμο προσφέρονται καρέκλες και ομπρέλες, ενώ λειτουργούν στο χώρο της πλαζ παιδότοπος, θαλάσσια σπορ, κυλικεία και ό,τι μπορεί να χρειαστεί κάποιος στην παραλία, ώστε να μη χρειαστεί να βγει από το χώρο και να απολαύσει το μπάνιο του όσο το δυνατόν καλύτερα». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι όλοι οι χώροι είναι επανδρωμένοι από το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια.

Αν σκεφτούμε, λοιπόν, ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν αυτό το αντίτιμο, πόσο μάλλον στις ακριβότερες πλαζ, όπως αυτή του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη ή αλλιώς «την Ακρόπολη του τουρισμού», όπως τη χαρακτήρισε ο Α. Μήτρου, προϊστάμενος της επιχείρησης. Προσφέρει λίγο - πολύ ό,τι και οι άλλες οργανωμένες παραλίες, καθαριότητα, διευκολύνσεις, ασφάλεια, χώρους υγιεινής, αλλά «δουλεύει κυρίως με επωνύμους. Οι μισοί εδώ είναι άνθρωποι του καλού κόσμου», όπως τόνισε ο Α. Μήτρου, «γι' αυτό και το εισιτήριο είναι στα 12 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και στα 8 τις καθημερινές, έτσι αποφεύγουμε τον όχλο και τους ξένους, προσφέροντας ηρεμία και γαλήνη στους επισκέπτες μας».

Αν δεν πληρώσεις...

Η παραλία του Φαλήρου
Υπάρχουν όμως και παραλίες που δε χρειάζεται να πληρώσει κάποιος εισιτήριο για να κάνει μπάνιο. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, ενώ πολλές από αυτές θυμίζουν περισσότερο χαβούζες παρά ακτές. Και, βέβαια, η κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΕΟΤ, που είναι οι αρμόδιοι φορείς για τη διαχείρισή τους, λειτουργούν με τη λογική της επιχειρηματικότητας. Κάποιος επιχειρηματίας - «σωτήρας» θα βρεθεί για να «καθαρίσει» τις παραλίες, αφού προηγουμένως θα του έχουν παραχωρηθεί για εμπορική εκμετάλλευση.

Ετσι, ο κόσμος επιλέγει τις οργανωμένες και επί πληρωμή πλαζ, γιατί: «Θέλουμε ασφάλεια για τα παιδιά, να μπορούν να παίξουν και να κάνουν μπάνιο άφοβα», όπως λέει ο κ. Γιώργος.

«Δεν είναι δυνατόν να πας σε ελεύθερη παραλία ούτε μόνος σου. Πες ό,τι συμβαίνει κάτι, χρειάζεσαι πρώτες βοήθειες, τι θα κάνεις στη μέση του πουθενά; Τα παιδιά ζητάνε στην καλύτερη περίπτωση νερό, πού θα το βρεις; Για να μη μιλήσουμε για σπασμένα μπουκάλια, τα σκουπίδια και κάθε είδους "θησαυρό", που μπορείς να βρεις στις ελεύθερες πλαζ», σημειώνει η κ. Ζωή.

Ενώ οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν ούτε για αστείο να επιβιώσουν σε μη οργανωμένη παραλία. «Πληρώνουμε για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια, καθαριότητα, υγιεινή και κάποιες στοιχειώδεις παροχές, μια που δε θα πάμε και διακοπές. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις μπάνιο εκεί που αράζουν σκάφη, που δεν καθαρίζουν ποτέ, δεν ξέρεις τι θα βρεις στο επόμενο βήμα σου και αν χρειαστείς κάτι, δεν υπάρχει κανείς να στο προσφέρει», λέει ο Δημήτρης. «Περιορίζουμε τα μπάνια μας, ανάλογα με το μισθό μας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την υγεία μας», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.

Ο αντίλογος...

Η πλαζ του Αγίου Κοσμά
Ο Χρήστος Δουρίδας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Αλίμου «Αγωνιστική Δημοκρατική Ενότητα», μας πληροφόρησε ότι «οι δήμοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με την εταιρία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (θυγατρική του ΕΟΤ), σύμφωνα με τις οποίες τους παραχωρούν τη διαχείριση των παραλίων και η ΕΤΑ τις νοικιάζουν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση», ενώ όπως τόνισε «αν ο δήμος οργάνωνε τις παραλίες, θα μπορούσε και να προσφέρει τα απαιτούμενα στους λουόμενους, που δίνουν τώρα οι ιδιώτες αντί αδράς αμοιβής, χωρίς εισιτήριο και να κερδίσει χρήματα, από την εκμετάλλευση των κυλικείων και των υπολοίπων παροχών που προσφέρονται επί πληρωμή στις οργανωμένες παραλίες». Αντί όμως να κάνουν κάτι τέτοιο, τόνισε ο Χρ. Δουρίδας «άφησαν τις πλαζ να φτάσουν σε απελπιστική κατάσταση, ώστε η επέμβαση του ιδιώτη να κριθεί απαραίτητη και να γίνει η ιδιωτική οργάνωση της παραλίας - που στηρίχτηκε στην ήδη υπάρχουσα υποδομή του ΕΟΤ - ο από μηχανής θεός που έσωσε τους ταλαιπωρημένους λουόμενους». Ενώ τελειώνοντας, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτική απόφαση να περάσει η διαχείριση των παραλιών στη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι κάτοικοι και φορείς των περιοχών, στις οποίες λειτουργούν οι ιδιωτικές πλαζ, έκαναν μηνύσεις και προσφυγές, δεν άγγιξε κανένα, αφού το κέρδος καλύπτει κάθε ενέργεια του απλού πολίτη, όπως φαίνεται.

Η πλαζ του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Στο ίδιο μήκος κύματος όσα μας είπε και ο Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας για το Ελληνικό». Συγκεκριμένα, μιλώντας για την πλαζ του Αγίου Κοσμά, όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σε αυτήν και κατάστημα υγειονομικού ...ενδιαφέροντος - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης - και τώρα εκμεταλλεύεται η εταιρία «Ποσειδών ΠΕΤΡΟΚΛΑΜΠ ΕΠΕ», τόνισε τα εξής: «Ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και παραχωρήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που με τη σειρά της έδωσε την εκμετάλλευση του Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, με σκοπό τη δημιουργία αθλητικού κέντρου, για τους νέους της περιοχής». «Οπως καταλαβαίνετε, με τη λειτουργία κέντρου διασκέδασης στο χώρο και ιδιωτικής παραλίας δεν πληρούνται οι σκοποί του ΕΚΝΑ, βέβαια υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πόρους και γι' αυτό το νοικιάζουν, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία». Ο Χρ. Κορτζίδης σημείωσε και την αναστολή αδείας του νυχτερινού κέντρου, μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ακύρωσε τη σύμβαση και τόνισε ότι «είναι αντισυνταγματικό να κλείνουν ιδιώτες τις παραλίες, από τη στιγμή που όλοι οι πολίτες δικαιούνται ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτές».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η οργάνωση σε μία παραλία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια, την καθαριότητα και την υγιεινή των λουομένων. Το βασικό θέμα που τίθεται όμως είναι το γιατί να δίνονται οι παραλίες σε ιδιώτες, από τη στιγμή που οι δήμοι θα μπορούσαν να τις διαχειρίζονται, αφήνοντας την είσοδο ελεύθερη, ώστε να μπορεί ο καθένας να την απολαύσει, χωρίς να σκέφτεται τα χρήματα και να έχει κέρδη από προσφορά άλλων υπηρεσιών.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ