ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαίνονται οι παντός είδους «επιθέσεις»
Σάββατο 12 Ιούλη 2003

Associated Press

Περιπολίες τρομοκρατίας των κατακτητών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΝΤΕΜΠΕ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύσκολες ώρες για την αμερικανική ηγεσία, αφού οι πληροφορίες και κυρίως οι διαρροές για τα «λάθη» ή τα «ατοπήματα» του Λευκού Οίκου συνεχίζονται και πυροδοτούν εντάσεις και διενέξεις. Ανάλογο το σκηνικό στη Βρετανία, που τίποτα δε δείχνει να βοηθά την κυβέρνηση Μπλερ να εξέλθει από το μάτι του κυκλώνα. Σε ανάλογο κυκλώνα φαίνεται να εισέρχεται και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Οι «γκρίνιες» και οι αντιθέσεις έχουν βρεθεί στο προσκήνιο αφού τίποτα στο Ιράκ δεν καταμαρτυρά ότι ο πόλεμος τελείωσε. Ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται και εκτός των πληγμάτων που προκαλεί στα κατοχικά στρατεύματα, προκαλεί μεγάλα πλήγματα και στις ηγεσίες των κατακτητών.

Οσον αφορά καταρχήν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αποκαλύψεις του αμερικανικού δικτύου CBS που θέλουν το Λευκό Οίκο να αγνόησε αίτημα της CIA να μη συμπεριληφθεί στο ετήσιο διάγγελμα Μπους για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, ο στηριζόμενος στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τελικά αναληθής, όπως αποδείχτηκε, ισχυρισμός περί ιρακινής προσπάθειας αγοράς ουρανίου από την Αφρική, διαψεύστηκαν χτες κατηγορηματικά από την Κοντολίζα Ράις. «Η CIA ενέκρινε το σύνολο της ομιλίας... εάν ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε πει "αφαιρέστε αυτό το στοιχείο από το διάγγελμα" τότε αυτό θα είχε πραγματοποιηθεί» δήλωσε σε μία ασυνήθιστη, όπως επισημαίνει το «Reuters», 50λεπτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο «Air Force 1», η σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων εθνικής ασφαλείας καθ' οδόν προς το Εντεμπε της Ουγκάντα. Απαντώντας δε, στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος εμπιστεύεται τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Κοντολίζα Ράις απάντησε μονολεκτικά «βεβαιότατα», ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές ότι αξιωματούχοι της CIA είχαν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον επίμαχο ισχυρισμό, σημείωσε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί απευθείας ο Τζορτζ Τένετ. «Δεν κατηγορώ κανέναν εδώ» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Μέτωπο κατά CIA»


Associated Press

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις κατηγορίες ότι η Ουάσιγκτον παραπλάνησε τη διεθνή κοινή γνώμη όσον αφορά στο οπλοστάσιο του Ιράκ. Προσπαθώντας όμως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις, ο Πάουελ χαρακτήρισε επίσης ως «ειλικρινές λάθος», κατά τους «New York Times», την επίκληση της σχετικής πληροφορίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Βάσει των όσων αναφέρουν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η πληροφορία για την προσπάθεια της Βαγδάτης να προμηθευτεί ουράνιο από το Νίγηρα κυκλοφορούσε σε αναφορές της ιταλικής αντικατασκοπίας, όμως δίχως να υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις, από τις αρχές του 2002, όταν και διοχετεύτηκε σε μυστικές υπηρεσίες άλλων δυτικών χωρών. Ετσι, τη χρησιμοποίησε ο Τόνι Μπλερ στην έκθεσή του για το οπλοστάσιο του Ιράκ και ακολούθως ο Τζορτζ Μπους στο διάγγελμα για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, το Γενάρη του 2003.

Κυκλώνας σε Βρετανία και Αυστραλία

Παράλληλα, στη Βρετανία μέσα από τις σελίδες του βρετανικού «Independent», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, συνέχισε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντας «αποδεδειγμένα παράλογες» τις δικαιολογίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ. «Το Μάρτη, ο Τόνι Μπλερ απέρριψε ως αποδεδειγμένα παράλογη την άποψη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτή τη βδομάδα έγινε παραδεκτό ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί τώρα πως η άποψη αυτή ήταν σωστή» υποστήριξε ο Ρόμπιν Κουκ.

Στο μεταξύ, η αξιοπιστία της αυστραλιανής κυβέρνησης αμφισβητείται πάλι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, παραπλάνησε την κοινοπολιτειακή Βουλή και τον αυστραλιανό λαό με την ψευδή δήλωσή του στη Βουλή, 4 Φλεβάρη 2003, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αγόραζε πρώτες ύλες από την Αφρική για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ακολουθώντας πιστά την τακτική των άλλων ηγετών της Συμμαχίας. Ομως η διάψευση της πληροφορίας δεν αφήνει έκθετο μόνο τον Χάουαρντ, αλλά και την αυστραλιανή Υπηρεσία Αξιολόγησης Πληροφοριών που γνώριζε τις αμφιβολίες των Αμερικανών από τις αρχές Γενάρη 2003, δηλαδή πριν την ομιλία Χάουαρντ στην κοινοπολιτειακή Βουλή και δεν ενημέρωσε, όμως, τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Επιθέσεων συνέχεια...

Πάντως στο ίδιο το Ιράκ, ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται. Χτες, ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν με βλήματα όλμου εναντίον αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στην πόλη Ραμαντί, με συνέπεια οι Αμερικανοί ν' απαντήσουν με βολές πυροβόλου θωρακισμένου άρματος, ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Αντονι Τζόζεφ, της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που εδρεύει στην πόλη Φαλούτζα. Επίσης, δύο Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους βρέθηκε εν μέσω αντιπάλων πυρών στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ανταρτών με χειροβομβίδες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα, η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε δύναμη ανοικοδόμησης στο Ιράκ «χωρίς σαφή εντολή» του ΟΗΕ και χωρίς να υπάρχει «μια νόμιμη μεταβατική κυβέρνηση» στη χώρα αυτή.