Γιώργος Σεφέρης ... όπου και να ταξιδέψεις
Τρίτη 15 Ιούλη 2003

Στηριγμένη στο προσωπικό ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη είναι η ταινία - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή, που θα μεταδώσει σε επανάληψη η ΝΕΤ στις 14.00. Ενα σημαντικό και σπάνιο ντοκουμέντο, παραγωγής Γιώργου Σγουράκη από το αρχείο της ΕΡΤ. Η ταινία περιλαμβάνει ένα πλούσιο υλικό για τον ποιητή, γυρίστηκε στους χώρους που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Γιώργος Σεφέρης, όπως στη βίλα «Γαλήνη» στον Πόρο, εκεί όπου έγραψε την «Κίχλη», στην Αίγινα, στην Καισαριανή, στη μονή Αστερίου, στον Κεραμεικό και, φυσικά, στο σπίτι του, στην οδό Αγρας πίσω από το Στάδιο.

Το σύνολο σχεδόν του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη. Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται φωτογραφίες του ποιητή από τα παιδικά του χρόνια στη Σκάλα, από τα νεανική ηλικία του στην Κορυτσά, από την Κρήτη το '40, από τη θητεία του στη Μέση Ανατολή όταν ήταν υπεύθυνος Τύπου, από το Λονδίνο με τον Εζρα Πάουντ και φωτογραφίες από τη διπλωματική του καριέρα.

Στο κινηματογραφικό υλικό περιλαμβάνονται επίσης η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Γ. Σεφέρη, συνεντεύξεις και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ γυρισμένα στη Σουηδία και τα οποία είναι αφιερωμένα στον ποιητή.

Η ταινία έχει και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως το πρώτο σχέδιο της δήλωσης κατά της χούντας που έκανε το 1969 από το BBC, το προσωπικό του ημερολόγιο που συμπλήρωσε η σύζυγός του Μαρώ, σελίδες από τα χειρόγραφα ημερολόγιά του, από τα οποία πολλά έχουν εκδοθεί και άλλα είναι ανέκδοτα. Παρουσιάζονται, επίσης, αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» με τον Μάνο Κατράκη σε απόδοση Νίκου Μαμαγκάκη. Ακούγεται, επίσης, η φωνή του ποιητή, που απαγγέλλει ποιήματά του μέσα από δίσκους που ηχογράφησε στο Χάρβαρντ και δίσκους που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.

Για τον Γ. Σεφέρη, μιλά η σύζυγός του Μαρώ, η οποία αναφέρεται στη γνωριμία τους τις μέρες του '40-'41, αλλά και στα χρόνια που έζησαν μαζί. Μιλούν, επίσης, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο ποιητής και φίλος του Γιώργης Παυλόπουλος και ο Αλέξανδρος Ξύδης. Ενας άλλος μεγάλος Ελληνας ποιητής, ο Οδυσσέας Ελύτης, μιλά για τη συνεισφορά του Γ. Σεφέρη στη νεοελληνική ποίηση. Η αφήγηση είναι του Γιάννη Βόγλη και η σκηνοθεσία του Γιώργου Καριπίδη.