ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
«Προώθηση» αμερικανικών επιδιώξεων...
Τρίτη 21 Μάρτη 2000

Associated Press

Μια από τις πολλές λαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΝΤΑΚΑ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Από το Νέο Δελχί, όπου κυριάρχησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του και οι συζητήσεις με τους Ινδούς πολιτικούς υπήρξαν μάλλον ατέρμονες, ο Aμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, πέταξε χτες στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, όπου τα πράγματα πήγαν μάλλον καλύτερα γ' αυτόν και τους ακολούθους του. Η συζήτησή του με την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα χαρακτηρίστηκε «εγκάρδια», ενώ ο Κλίντον υποσχέθηκε πλουσιοπάροχο... δανεισμό (700 εκατομ. δολάρια), καθώς και συμπληρωματικά κεφάλαια, προϋποτιθεμένου, βεβαίως, ότι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν τα έργα άντλησης/διάθεσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Κλίντον στην εξαήμερη νοτιοασιατική περιοδεία του αναμένεται να επανέλθει στην Ινδία, αλλά και να κάνει μια στάση στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση της Ινδίας για την κύρωση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT), καθώς και την «άντληση» προσωπικού του τομέα της πληροφορικής για τις ανάγκες της αμερικανικής βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στο Πακιστάν, τα πράγματα θα είναι «λεπτά». Ο Κλίντον μάλλον θα πιέσει τον στρατηγό - δικτάτορα της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, για την CTBT, το Κασμίρ, την «επαναφορά στη δημοκρατία» και να μην εκτελεστεί ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ (όπως ζήτησε χτες ο εισαγγελέας στη δίκη του). Επίσης, ο Κλίντον θα πιέσει εμμέσως πλην σαφώς τόσο την κυβέρνηση της Ινδίας όσο και τη χούντα του Πακιστάν για «διάλογο»...