ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Πάγωμα» εργασιών επιβάλλει το ΣτΕ

Για 6 μέρες «παγώνει» κάθε είδους εργασία στη ζώνη όπου υπάρχουν διατηρητέα αρχαιολογικά ευρήματα

Πέμπτη 17 Ιούλη 2003

Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Μακρυγιάννη. Στο σημείο αυτό θα ανεγερθεί το Μουσείο Ακρόπολης
Μπροστά στην κωλυσιεργία του υπουργού Πολιτισμού να αποστείλει συγκεκριμένα έγγραφα (αρχιτεκτονικά σχέδια οριοθέτησης επί τοπογραφικού χάρτου κλπ.) που αφορούν το υπό ανέγερση νέο Μουσείο της Ακρόπολης και είναι απαραίτητα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, προκειμένου να εκδικάσει προσφυγή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) και κατοίκων της περιοχής, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) «παγώνει» προσωρινά για έξι ημέρες κάθε είδους εργασία στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, όπου υπάρχουν διατηρητέα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Πολιτισμού με την παρελκυστική τακτική του προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και να προχωρήσουν οι εργασίες της ανέγερσης του μουσείου, πριν αποφανθεί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά αρχαιολογικά ευρήματα. Στην υπ' αριθμό 537/2003 απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι «τίθενται υπό διακινδύνευση οι αρχαιότητες» που βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή» από την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων και άλλων εργασιών, που με αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού (17/10/2001 και 20/2/2002) θα πρέπει να διατηρηθούν.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό την προεδρία του Χ. Γεραρή και με εισηγητή τον Π. Πικραμμένο έκανε προσωρινά δεκτή αίτηση του εκπροσώπου του ICOMOS και κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/2/2003 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η οριστική αρχιτεκτονική στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του υπό κατασκευή μουσείου, καθώς και η από 26/11/2003 γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Αν και ο εισηγητής της υπόθεσης μετά την κατάθεση της προσφυγής είχε ζητήσει να του αποσταλούν τα συμπληρωματικά έγγραφα, ο υπουργός Πολιτισμού δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΣτΕ. Μάλιστα, προκαλεί κατάπληξη η κωλυσιεργία της διοίκησης, η οποία αντί των ζητούμενων εγγράφων απέστειλε άλλα άσχετα έγγραφα. Χαρακτηριστικά, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει επί του επίμαχου θέματος ότι «ουδέν έχει απαντήσει μέχρι σήμερον η διοίκηση». Με χτεσινή του απάντηση στο ΣτΕ ο υπουργός Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα έχουν παρουσιαστεί επαρκώς και δημόσια, αλλά ταυτόχρονα δεσμεύεται ότι θα τα αποστείλει πριν την εκπνοή του εξαήμερου «παγώματος».