ΠΑΙΔΙΚΑ
Κυριακή 20 Ιούλη 2003

ΧΑΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: «Το παιδί και η αρκούδα»

Τι ξέρουμε για τον Τρωικό Πόλεμο; Τα λίγα που μάθαμε στο σχολείο κι όσα έτυχε να διαβάσουμε σε κάποια μυθολογία. Αυτά όμως είναι όλα; Ευκαιρία, με τούτο το βιβλίο, να πλησιάσουμε έναν από τους πιο γνωστούς μύθους του λαού μας, να τον δούμε σε βάθος, να χαρούμε τις ομορφιές του και να διασκεδάσουμε με τις κωμικοτραγικές περιπέτειες των ηρώων του, όπως περιγράφονται κι όπως δεν τις έχουμε διαβάσει πουθενά. Τίποτε απ' όσα περιγράφονται δεν είναι ψέμα, μα και τίποτε δεν είναι αληθινό. Απομένει σ' εμάς να σκεφτούμε και να φανταστούμε τα πράγματα όπως περίπου ήταν... (144 σελ., 8,5 ευρώ)

ΝΙΚΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ: «Το κάστρο που πέταξε». Εικονογράφηση: Εύα Μελά

Ο Νίκος Μολυβιάτης έχει γράψει μέχρι σήμερα, μελέτες για το περιβάλλον, μυθιστόρημα, παιδική λογοτεχνία. Το τελευταίο του έργο είναι «Το κάστρο που πέταξε», ένα οικολογικό παραμύθι. Ενα γραφικό μεσαιωνικό κάστρο σε νησί, παράδεισος των αγριοπερίστερων και των παιδιών που παίζουν πόλεμο. Το ψαροχώρι έχει τα προβλήματά του, δεν ξέρει αισθητικές πολυτέλειες. Ωσπου καταφθάνει ο μίστερ Τζον από την Αμερική, με μπόλικα λεφτά και αχόρταγος για περισσότερα. Επένδυση στο κάστρο. Θα το κάνει τουριστικό ξενοδοχείο. Καμιά αντίρρηση. Πρώτος και καλύτερος ο δήμαρχος, θαυμαστής της «ανάπτυξης». Θύματά της όμως τα παιδιά. Χάνουν τον παράδεισό τους. Οι διάλογοι και τα λιτά, ουσιαστικά σχόλια, δυναμώνουν το κείμενο, κάνουν τους φωτισμούς πιο πειστικούς, χωρίς ρητορεία. Πραγματική λογοτεχνία όχι μόνο για μικρούς. (48 σελ., 11,80 ευρώ)

ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ: «Ενα παλιό, πολύ παλιό τρενάκι». Ζωγραφιές: Εύα Μελά

Η Μαρούσκα Χατζηγιάννη έχει δημοσιεύσει αρκετά κείμενά της σε εφημερίδες και περιοδικά. Το «Ενα παλιό, πολύ παλιό τρενάκι» είναι το πρώτο της βιβλίο για μεγάλα παιδιά. Ακολουθώντας τη φόρμα του παραμυθιού αποτυπώνει τις σκέψεις της, τα συναισθήματά της, την ευαισθησία της. Πολύ εύστοχα, ζωντανά απέδωσε ζωγραφικά η βραβευμένη ζωγράφος Εύα Μελά το κείμενο της συγγραφέα. (32 σελ., 10,70 ευρώ)


ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΕΖΙΝΗ - ΛΕΡΑΚΗ: «Η περιπέτεια μιας καρδερίνας» Καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση: Εύα Μελά.

Η Γεωργία Ανεζίνη - Λεράκη είναι δόκιμος συγγραφέας της παιδικής μας λογοτεχνίας με δεκάδες έργα. Η περιπέτεια μιας καρδερίνας είναι το τελευταίο της έργο. Η ζωντανή εικονογράφηση της γνωστής ζωγράφου - χαράκτριας Εύας Μελά αναδεικνύει με ζωηρά χρώματα το κείμενο της παιδικής αυτής νουβέλας. Συμβολική ιστοριούλα με πουλιά που μιλούν και εκδηλώνονται σαν άνθρωποι. Ο τρόπος σύλληψης και γραφής είναι να δώσει τα μηνύματα της αγωνίας και του αγώνα για ελευθερία συνδυασμένα θεματικά με τη μητρότητα. (64 σελ., 10,80 ευρώ).

ΑΥΓΗ ΠΑΠΑΚΟΥ - ΛΑΓΟΥ: «Το φιλί της ζωής»

Η Αυγή Παπάκου - Λάγου είναι μια διακεκριμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, κύρια βιβλίων για παιδιά και νέους. Πολλά έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το «Φιλί της ζωής» είναι το τελευταίο της έργο, οικολογικού περιεχομένου. Μέσα από την ιστορία ενός παιδιού 12 χρόνων αποτυπώνεται η οικολογική ευαισθησία και ανησυχία για τα δάση που καταστρέφονται, οι προσπάθειες για τη σωτηρία τους. Ταυτόχρονα δίνονται με εκλαϊκευτικό τρόπο μέσω της διήγησης, του μύθου, η λειτουργία των δέντρων, τα επιμέρους τμήματα ενός δέντρου και η λειτουργία τους. Περιγράφονται οι συνθήκες συμβίωσης με τα άλλα δέντρα και η αντιμετώπιση των καιρικών αντιξοοτήτων. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται χρήσιμο λεξιλόγιο όρων. (112 σελ., 9.20 ευρώ)