ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Κλασικός ανταρτοπόλεμος»
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Προσχήματα και αφορμές αναζητούν τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και κυρίως να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον ανταρτοπόλεμο που μαίνεται και έχει ανθρώπινο, ψυχικό και πολιτικό κόστος πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα σημάδια «κλασικού ανταρτοπολέμου» φέρουν οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, παραδέχεται για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, σχεδόν ένα μήνα αφότου ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριπτε τα περί αντάρτικου ή οργανωμένης αντίστασης. Χτες, μάλιστα, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής «λόγω της τριακοστής πέμπτης επετείου από την άνοδο στην εξουσία του κόμματος Μπάαθ του πρώην Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν». Ο λιβανικής καταγωγής Αμερικανός στρατηγός επισήμανε ότι οι «στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται κατά οπαδών του κόμματος Μπάαθ σε όλη την επικράτεια του Ιράκ», και συμπλήρωσε πως για το λόγο αυτό οι «συμμαχικές» δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν την τακτική τους ώστε να αντεπεξέλθουν.

Ουσιαστικά, όμως, η επιφυλακή οφείλεται στα συνεχή περιστατικά ένοπλης αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, αλλά και εξαιτίας των πλείστων αναφορών ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν για την πολύμηνη παραμονή τους στην περιοχή, όπως είπαν σε ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού.

Οπως επισημαίνει το BBC, οι δηλώσεις Αμπιζάιντ έρχονται τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες εκφράζουν στα μέσα ενημέρωσης αγανάκτηση και φόβο για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά στόχων των ΗΠΑ, εξ ου και η προειδοποίηση του επικεφαλής της CENTCOM προς τους στρατιώτες ότι θα υποστούν κυρώσεις εάν δυσφημίζουν δημοσίως τον αμερικανικό στρατό. Η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στο έδαφος του Ιράκ εντείνεται, όμως, και αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα ακόμη πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση Μπους.

Associated Press

Τρομοκρατώντας τους κατοίκους
Η κατάσταση φαίνεται να οδηγεί την Ουάσιγκτον στην εξέταση του ενδεχομένου διεύρυνσης των εξουσιών του ΟΗΕ στο Ιράκ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποστολή ενισχύσεων από τρίτες χώρες, ώστε να συμβάλουν στο έργο της σταθεροποίησης. Το ζήτημα έχει εξεταστεί κατά την επικοινωνία Πάουελ με ομολόγους του, αλλά και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Αναφορικά στον ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 22ας Ιουλίου, σχετικά με το Ιράκ, που ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπεία που τυγχάνει διπλωματικής αναγνώρισης στον Οργανισμό.

Στο μεταξύ, σε αντίσταση καλεί τους Ιρακινούς με νέο μήνυμά του ο Σαντάμ Χουσεΐν -ανήμερα της 35ης επετείου από την άνοδο του Μπάαθ- που μετέδωσαν ταυτόχρονα τα δύο αραβικά δίκτυα Al Jazeera και Al Arabiya, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τα μέλη του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ δεν υπηρετούν το λαό της χώρας, αλλά τους ξένους από τους οποίους διορίστηκαν».

Τέλος, προκηρύξεις με το σύνθημα «Αντίσταση με όλα τα μέσα περιλαμβανόμενων και των όπλων» κατά των κατοχικών δυνάμεων κυκλοφόρησαν χτες στην πόλη Μπαακούμπα στα βόρεια της Βαγδάτης ενώ πολλές από τις προκηρύξεις είχαν τοιχοκολληθεί σε εμφανή σημεία. Τις προκηρύξεις υπογράφει μια μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση, το «Τάγμα των Σαλαντίν», ενώ άλλες προκηρύξεις αναφέρουν «Αντισταθείτε όπως κάνει ο παλαιστινιακός λαός και ο λαός του Αφγανιστάν» και «Αντισταθείτε στις ταπεινώσεις των Αμερικανών και των Βρετανών που ήρθαν για να κλέψουν τον πλούτο των Ιρακινών».