Πινιέρο
Σάββατο 19 Ιούλη 2003

Το Πινιέρο είναι η ιστορία της θυελλώδους όσο και δημιουργικής ζωής μιας θρυλικής μορφής από τη Λατινική Αμερική. Μιλάμε για τον ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό Μιγκέλ Πινιέρο, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή και προκάλεσε έντονη αίσθηση στην καλλιτεχνική κοινότητα, απεικονίζοντας τον κόσμο που έβλεπε γύρω του μέσα από πειραματικές μορφές ποίησης πρόζας και θεατρικών έργων.

Αφού πέρασε ένα διάστημα στην περιβόητη για τις απάνθρωπες συνθήκες φυλακή του Σινγκ - Σινγκ ο Πινιέρο κατέγραψε τις σκληρές εμπειρίες του σ' ένα θεατρικό έργο με τίτλο Slort Eyes. Το θεατρικό έργο έγινε μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντουγέι και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

Ο Πινιέρο υπήρξε ήρωας για πολλούς συμπατριώτες του αλλά και για αρκετούς θεατρόφιλους. Μόνο που η φήμη που αποκόμισε από όλες αυτές τις δραστηριότητες έγινε μπούμεραγκ που στράφηκε από όλες αυτές τις δραστηριότητες που στράφηκε πάνω του: κι αυτή η ιδιοφυία της Λατινικής Αμερικής δεν μπόρεσε να την αντέξει.

Ο Λιόν Αϊτζάσο φτιάχνει ένα φιλμ ντοκιμαντέρ, έχοντας τη διάθεση να μπει πιο βαθιά, να θίξει κοινωνικές καταστάσεις αλλά δε φτάνει ως το τέλος. Ισορροπεί ανάμεσα στο μύθο του Πινιέρο και στην αποδοχή της ταινίας.

Η ταινία του Λεόν Αϊτσάσο έχει το χρώμα και μια διάθεση περιθωριακή, όπως ακριβώς ήταν και η ζωή του Μιγκέλ Πινιέρο. Αξίζει τον κόπο να τη δείτε.

«Pinero» Κοινωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Λέον Αϊτσάσο. Με τους Μπέντζαμιν Μπρατ, Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Ταλίσα Σότο, Ρίτα Μορένο.