ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντόναλντ Ράμσφελντ
Κυριακή 20 Ιούλη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η νέα «κρίση» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, που προκαλεί το επεισόδιο στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ την 4η Ιουλίου, όταν 100 Αμερικανοί επέδραμαν σ' εγκαταστάσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνέλαβαν 11 κομάντος τους οποίους κατηγόρησαν - βάσει πληροφόρησης από κουρδικές πηγές - ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του δημάρχου του Κιρκούκ, πήρε νέα τροπή αυτή τη βδομάδα. Αιτία, η δημοσιοποίηση επιστολής του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία επαναλαμβάνει τις πληροφορίες περί «συνωμοσίας» των στρατιωτικών και τονίζει ότι τα ευρήματα «ενίσχυσαν τις υποψίες» των ΗΠΑ. Ο τουρκικός Τύπος εξεμάνη για την «παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου», αλλά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Το γεγονός ότι ο Ράμσφελντ αφήνει να αιωρείται μια μομφή σε βάρος των Τούρκων στρατηγών, αλλά δε θέτει ζήτημα στον Ερντογάν για τη στάση της κυβέρνησης του AK στο θέμα του Βορείου Ιράκ προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους αναλυτές. Το θέμα είναι «ευαίσθητο», σχολίασε η ταμπλόιντ Χουριέτ. H πιο φιλοκυβερνητική Ζαμάν τόνισε ότι ο Ράμσφελντ στην επιστολή του εξέφρασε το «σεβασμό του» στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Και πάει λέγοντας.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από την επιστολή Ράμσφελντ αφήνουν ανοιχτή κάθε ερμηνεία για το μέλλον, όσον αφορά στα τουρκικά συμφέροντα στο Ιράκ (στρατιωτική παρουσία, δημιουργία κουρδικού κρατιδίου), την επαπειλούμενη υποβάθμιση της συμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και το συνεχιζόμενο πόλεμο χαρακωμάτων της κυβέρνησης των ισλαμιστών με τους κεμαλιστές στρατηγούς. Να συμβαίνει αυτό, επειδή ούτε η κυβέρνηση Μπους δεν έχει ακόμη κατασταλάξει, ή απλώς εξελίσσεται μια αμερικανική μπλόφα; Μένει να φανεί...


Μπ. Γ.