ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Καταφθάνουν οι δυνάμεις επέμβασης...

«Αδεια να σκοτώνουν» εν λευκώ (!) θα διαθέτουν οι στρατιώτες της δύναμης υπό την ηγεσία Αυστραλίας, που επεμβαίνει στα Νησιά του Σολομώντα για να «επιβάλει τάξη»

Τρίτη 22 Ιούλη 2003

Associated Press

ΚΑΜΠΕΡΑ και ΧΟΝΙΑΡΑ.--

Το πλοίο «HMAS Manoora» αναχώρησε χθες από την Τάουνσβιλ της Αυστραλίας μεταφέροντας εκατοντάδες άνδρες και τεθωρακισμένα, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της δύναμης επέμβασης στα Νησιά του Σολομώντα. Το πολεμικό αναμένεται να ελλιμενιστεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Χονιάρα, την Πέμπτη. Η δύναμη, που υπολογίζεται να έχει συνολικά 3.500 άνδρες (εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι Αυστραλοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί), καλείται να «επιβάλει το νόμο και την τάξη» στη χώρα.

Η δύναμη επέμβασης --στην οποία πέρα από την Αυστραλία συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από τη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σαμόα και την Τόνγκα-- έχει λάβει την «ευλογία» του κοινοβουλίου των Νήσων, το οποίο παραχώρησε στα μέλη της εκ των προτέρων και πλήρη ατιμωρησία (!) για ό,τι διαπράξουν «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Το ότι η δύναμη αυτή θα χρησιμοποιήσει βία είναι δεδομένο. Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Ρόμπερτ Χιλ, το ξεκαθάρισε: αν οι άνδρες της κρίνουν ότι «απειλείται η ζωή τους, αν συναντούν αντίδραση με βαριά όπλα, οι στρατιώτες θα είναι σε θέση να αντιδρούν αναλόγως και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θανάσιμη ισχύ»... Σήμερα, Τρίτη, η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της Αυστραλίας πρόκειται να επικυρώσει την αποστολή των δυνάμεων και τους κανόνες εμπλοκής της.

Η δράση συμμοριών στα νησιά του Σολομώντα έχει «παραλύσει» την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλαν Κεμακέζα, ο οποίος δέχεται «με μεγάλη ευγνωμοσύνη» (ναι...) την άφιξη της δύναμης επέμβασης.