ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η αστική τάξη στο «άρμα» ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Συνέντευξη με τον Μίντσο Μίντσεφ, στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκιόργκι Ντιμιτρόφ»

Κυριακή 27 Ιούλη 2003

Αντικυβερνητική διαδήλωση, με καρικατούρα του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι,για τη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζουν τη χώρα
Στη Βουλγαρία οι αστικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθειά τους να εδραιώσουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και φυσικά τις πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μαζών. Η λαϊκίστικη δεξιά κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, μάλιστα, δε διστάζει όχι μόνο να επιβάλλει στυγνά αντιλαϊκά μέτρα (αυξήσεις τιμών βασικών αγαθών, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιριών και διευκολύνσεις στο εγχώριο και στο διεθνές κεφάλαιο), παρά τη μεγάλη φτώχεια, αλλά και να καταστρατηγεί τους νόμους. Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η βουλγαρική αστική πολιτική ηγεσία είναι υπέρ του δέοντος πρόθυμη να ακολουθήσει τα προστάγματα των ΗΠΑ και να δέσει τη χώρα στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ανά την υφήλιο. Για όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με τον Μίντσο Μίντσεφ, εκ των ηγετών του ΒΚΚ «Γκιόργκι Ντιμιτρόφ».

-- Ας ξεκινήσουμε με κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, παραχώρησε την αεροπορική βάση στο Σαράφοβο στις δυνάμεις των ΗΠΑ και μάλιστα στέλνει και δυνάμεις στο στρατό κατοχής του Ιράκ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

-- Εμείς φυσικά είμαστε απόλυτα αρνητικοί στην επέμβαση αυτή των ΗΠΑ στο κυρίαρχο έδαφος του Ιράκ. Εδώ και μήνες οργανώνουμε συγκεντρώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Λυπούμαστε όμως πολύ γιατί η Βουλή στη Βουλγαρία, δεν έχει σημασία αν είναι «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά», βοηθά τις ΗΠΑ. Προς το παρόν μόνον οι κομμουνιστές και μερικά κινήματα ειρήνης ήταν και είναι εναντίον του πολέμου και της κατοχής και εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει βάσεις στις ΗΠΑ.

Ο Μίντσο Μίντσεφ
Αλλά και ο ίδιος ο λαός είναι εναντίον του πολέμου και τα γκάλοπ που βγαίνουν από τα αστικά μέσα ενημέρωσης είναι πλασματικά. Οπως αποδεικνύεται από ένα γκάλοπ, το 92% του λαού ήταν εναντίον του πολέμου. Εν πάση περιπτώσει ο λαός δεν μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε όργανο της Κεντρικής Επιτροπής όπως ο «Ριζοσπάστης». Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται απολύτως στα χέρια της αστικής τάξης.

-- Πώς εκδηλώθηκε το αντιπολεμικό κίνημα στη Βουλγαρία;

-- Εγιναν πολλές κινητοποιήσεις στην περιοχή του Σαράφοβο, κυρίως από το γυναικείο κίνημα. Στο μέλλον επίσης σχεδιάζουμε πολλές κινητοποιήσεις. Πάντως, η νέα βάση που επιθυμεί να παραχωρήσει η κυβέρνηση μάλλον θα είναι αλλού και όχι στο Σαράφοβο. Οταν θα είμαστε σίγουροι πού θα είναι, και έχουμε τις πληροφορίες μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις.

-- Σχετικά με αυτό, είδαμε τον Κόλιν Πάουελ να επισκέπτεται πρόσφατα τη Σόφια και να συζητά με όλη την ηγεσία της Βουλγαρίας το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής βάσης στη χώρα σας. Υπάρχουν κάποιες νέες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την εξέλιξη;

-- Πέρα από αυτό που είπαν στις δηλώσεις τους οι επίσημοι εκπρόσωποι δε γνωρίζουμε κάτι παραπέρα. Αλλά μάλλον αυτή η απόφαση θα ληφθεί την άνοιξη του επόμενου έτους. Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αρκετές κινητοποιήσεις που να θέσουν εμπόδια σε αυτή την προοπτική. Το άσχημο είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί υπάρχει η καθημερινή διαστρέβλωση και προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης (είναι πιο δυνατή από εμάς). Πάντως, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η βουλγαρική κυβέρνηση η οποία παρακαλάει για τη δημιουργία βάσης στο έδαφός μας και όχι τόσο οι ΗΠΑ.

Εμείς εξηγούμε αυτό το γεγονός ως την επιθυμία της αστικής τάξης να υπάρχουν βάσεις και ξένες δυνάμεις στο βουλγαρικό έδαφος, οι οποίες να υπερασπιστούν τον νέο βουλγαρικό καπιταλισμό. Αυτή τη «νέα τάξη πραγμάτων». Εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι ο λαός καταλαβαίνει τι γίνεται και ότι θα καταλάβει ποιος έχει το δίκιο στα χέρια. Κανείς δεν μπορεί να σώσει την νέα αστική τάξη. Αυτοί βασίζονται σε αυτό που βασιζόταν και η ελληνική αστική τάξη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

-- Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία. Είδαμε ότι αυτή τη χρονιά έγινε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, μάλιστα η κυβέρνηση πέρασε και την κατάλληλη νομοθεσία που επιτρέπει το γρήγορο ξεπούλημα κρατικών εταιριών, όπως η «Boulgartabac» και η «BoulgarTelekom». Παράλληλα, η φτώχεια και η διαφθορά μαστίζουν τη χώρα.

-- Πράγματι έτσι είναι, υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια διείσδυσης ξένου κεφαλαίου στη χώρα και η αστική τάξη κάνει το παν για να επισπεύσει αυτή την εξέλιξη. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό και που πρέπει να μάθουν οι φίλοι μας οι Ελληνες είναι ότι κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διείσδυση παίζει η Τουρκία και το τουρκικό κεφάλαιο. Αυτοί ξοδεύουν πολύ χρήμα στη Βουλγαρία. Παράλληλα, το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ αισθητή παρουσία και υπόγειες σχέσεις με δημόσιους αξιωματούχους.

-- Τώρα σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της βουλγαρικής Αριστεράς. Τα τελευταία χρόνια είδαμε ότι έγιναν κάποιες συγχωνεύσεις κομμάτων. Πού έχει οδηγήσει αυτή η διαδικασία;

-- Πλέον στη Βουλγαρία υπάρχουν δύο κομμουνιστικά κόμματα. Το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκιόργκι Ντιμιτρόφ» και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Ωστόσο το ΚΚΒ ακολουθεί πολιτική συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Μάλιστα, ο μοναδικός αντιπρόσωπός τους στη Βουλή ψήφισε υπέρ της συμμετοχής στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ και δε συμμετέχουν ούτε σε αυτή την Διεθνή Συνάντηση των κομμάτων που οργανώνει το ΚΚΕ. Εμείς παραμένουμε πιστοί στην κομμουνιστική παράδοση του Γκιόργκι Ντιμιτρόφ.

-- Τέλος, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σχετικά και με τη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων;

-- Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι συναντήσεις για την ανταλλαγή ιδεών σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και την ενδυνάμωση των σχέσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ακόμα περισσότερο για εμάς που είμαστε μικρό κόμμα αλλά είμαστε κοντά στην Ελλάδα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες συντρόφους μας για την υποστήριξη που μας δίνουν.


Γ. Παπ.