Τι θα πουν τούτη τη φορά;
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Αδιαμφισβήτητο είναι το συμπέρασμα, σε όποιον διαβάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και θα «συζητηθεί» την επόμενη Τετάρτη στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης από τους «κοινωνικούς εταίρους». Η κυβέρνηση - εκτός των άλλων - προωθεί τη ραγδαία ενίσχυση της μερικής απασχόλησης κάθε μορφής και είδους. `Η, όπως λέει το Σχέδιο, η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη «λειτουργία ποικίλων και πολλαπλών τύπων εργασίας». Μοιράζοντας, δηλαδή, μια δουλιά, σε δυο και τρεις εργαζόμενους...

Αδιαμφισβήτητο είναι, όμως, ότι η όποια μερική απασχόληση, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και έχει πολύμορφες και σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες συνολικά στις εργασιακές σχέσεις και τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και πολλαπλασιάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, κατόπιν όλων αυτών, με ποια ...επιχειρήματα θα καμουφλάρει τη συμφωνία της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), την ερχόμενη Τετάρτη, στον «κοινωνικό διάλογο». Δεν αμφιβάλλουμε, βέβαια, για τη θέλησή τους, να συμβάλουν στην «εθνική συναίνεση», ούτε για τη ...φαντασία τους. Οπως και να το κάνεις, όμως, κάθε επιχείρηση, να γίνει το μαύρο άσπρο έχει ένα ...ξεχωριστό ενδιαφέρον.