«Ο άνθρωπος του τρένου»
Σάββατο 26 Ιούλη 2003

Ενα τρένο μπαίνει στο σταθμό μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Ενας τυχοδιώκτης, ο Μίλαν, κατεβαίνει και κατευθύνεται στο φαρμακείο. Εκεί γνωρίζει τυχαία τον Μανεσκιέ, συνταξιούχο καθηγητή. Ολα μοιάζουν να χωρίζουν τους δυο άντρες, κι όμως μια περίεργη συμπάθεια θα αναπτυχθεί μεταξύ τους. Ισως γιατί ο καθένας τους επιθυμεί τη ζωή του άλλου. Ο Μανεσκιέ θα 'θελε να είναι άνθρωπος της δράσης. Ο Μίλαν θα 'θελε την ηρεμία ενός σπιτιού. Σε τρεις μέρες ο Μίλαν πρόκειται να ληστέψει μια τοπική τράπεζα. Σε τρεις μέρες ο Μανεσκιέ πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Εχουν τρεις μέρες για να γνωριστούν. Και για να ονειρευτούν μια διαφορετική ζωή.

Ο Πατρίς Λεκόντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους σκηνοθέτες με διεθνή αναγνώριση. Εχει φτιάξει ταινίες όπως «Ο δήμιος του Σεν Πιερ», «Ο εραστής της κομμώτριας» και «Ερωτικό τανγκό». Τώρα καταπιάνεται με μια ταινία χαμηλών ρυθμών αφιερωμένη στην ανδρική φιλία και στο ξέσπασμα της ψυχής. Με διάθεση ανατρεπτική και με βλέμμα επαναστάτη εφήβου οι ήρωες της ταινίας παλεύουν με κάθε τρόπο για να κερδίσουν τη ζωή και το χρόνο...

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και οι δυο μαζί βυθίζονται στη μοναξιά τους.

Η σκηνοθεσία του Πατρίς Λεκόντ έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γαλλικού κινηματογράφου. Αργούς ρυθμούς, υποδειγματική φωτογραφία. Η ατμόσφαιρα προσαρμοσμένη κατάλληλα στην ταινία και στο χρόνο, χωρίς να ξεφεύγει καθόλου από το ύφος και την αισθητική.

Σεναριακά ο «Ανθρωπος του τρένου» διαθέτει δυο καλές ανατροπές και διάλογο δουλεμένο σε βάθος χωρίς να κουράζει.

Οι δυο πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα ο Τζόνι Χαλιντέι, περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και τραβάνε όλα τα βλέμματα.

Αν έχετε καιρό να δείτε μια καλή ταινία, τότε ο «Ανθρωπος του τρένου» σας δίνει την ευκαιρία να περάστε δυο ευχάριστες ώρες.

«L' homme du train». Κοινωνική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2002. Σκην. Πατρίς Λεκόντ. Με τους: Ζαν Ροσφόρ, Τζόνι Χαλιντέι.