ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην πληρώσουν τα αδιέξοδα οι εργαζόμενοι
Σάββατο 26 Ιούλη 2003

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους στο ΙΚΑ
«Δυστυχώς οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όπως συντελούνται, μέσα σε συνθήκες προσπάθειας να επεκταθεί η μερική απασχόληση, σε συνθήκες ανεργίας, κουκουλώνουν προς το παρόν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, ενώ, μέσα σε λίγα χρόνια, κατά τη γνώμη μας, θα ξεσπάσουν σοβαρά γεγονότα και εξελίξεις μια και αυτό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει», δήλωσε μετά το τέλος της περιοδείας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εμείς, τόνισε, σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε το όποιο αδιέξοδο υπάρχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να το φορτώνονται οι εργαζόμενοι με περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές και με παροχή λιγότερων υπηρεσιών».

«Είμαστε, συνέχισε, υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας, καλά οργανωμένης Πρωτοβάθμιας ή γενικότερα λαϊκής Υγείας και επειδή βρίσκομαι στο ΙΚΑ για μας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να έχει σαν άξονα το Κέντρο Υγείας, στην πόλη και την ύπαιθρο, όπου εκεί πρέπει να εντάσσονται όλοι οι γιατροί, ο οικογενειακός, ο γιατρός εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με καλές αμοιβές».

Και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Επί τη ευκαιρία θεωρούμε ότι η "λύση" που δόθηκε, στα αιτήματα και τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων γιατρών του ΙΚΑ είναι μια λύση μεσοβέζικη, που αναπαράγει το πρόβλημα, αφού διαιωνίζει την κατάσταση των γιατρών του ΙΚΑ με τα ιδιωτικά ιατρεία. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να είναι οι γιατροί, καλά αμειβόμενοι, σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο δε στηρίζεται στη λογική της κερδοσκοπίας, αλλά βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Μόνο τότε η Υγεία, ως κοινωνικό αγαθό υλοποιείται. Διαφορετικά είναι ένα σύστημα χωρίς περιεχόμενο».