Ανησυχητικές εξελίξεις σε Υγεία και Ασφάλιση

Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, στη διάρκεια συζήτησης με την Αλ. Παπαρήγα κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΙΚΑ

Σάββατο 26 Ιούλη 2003

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Μ. Νεκτάριο
Συνάντηση με αντικείμενο τα ζητήματα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ της ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μιλτιάδη Νεκτάριο. Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν μια σειρά ενδιαφέρουσες απαντήσεις του διοικητή του ΙΚΑ σε ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση ο Μ. Νεκτάριος επισήμανε ότι:

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη στο ΙΚΑ, στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών, στις πρόσφατες εξελίξεις και τους σχεδιασμούς του Ιδρύματος στα θέματα αυτά.

Ο Μ. Νεκτάριος ισχυρίστηκε ότι στη χώρα μας έχουμε καταπληκτικά νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (!) και ότι η κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας είναι πολύ καλή, αλλά κοστίζει πολλά. Οτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι είναι ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης του συστήματος, και αν εγκαταστηθούν συστήματα διαχείρισης η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας θα βελτιωθεί, χωρίς να αυξηθούν οι δαπάνες. Πρόκειται βέβαια για συστήματα διαχείρισης που παραδίδονται στους ιδιώτες, με το αζημίωτο, επεκτείνοντας την επιχειρηματική δράση στα πλαίσια του ΙΚΑ, όπως σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα. Του λόγου το αληθές αποδείχτηκε στη συζήτηση που ακολούθησε για το φάρμακο και τη συνταγογράφηση στο ΙΚΑ. Ο χώρος του φαρμάκου, είπε ο Μ. Νεκτάριος, δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού βρίσκεται στα χέρια δέκα πολυεθνικών, και έτσι ο στόχος είναι ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης. Πάντως, και το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου των συνταγών παραχωρήθηκε μετά από διαγωνισμό στην εταιρία «ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και σε μια ιταλική εταιρία.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ακόμα ότι:

Από την πλευρά τους, τόσο η Αλ. Παπαρήγα, όσο και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Εκφράσανε ακόμα τη διαφωνία τους με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του υπουργείου Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος και υπογράμμισαν ότι όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα έκανε σύντομη περιοδεία στο κτίριο του ΙΚΑ και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υλοποιεί όσα προβλέπει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο (2011-02-05 00:00:00.0)
Στο ναδίρ οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας (2008-08-05 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο και μεθαύριο (2002-11-24 00:00:00.0)
Χωρίς μέτωπο και ρήξη δεν έρχεται λύση (2001-11-29 00:00:00.0)
Σε ιδιώτη νέα υπηρεσία του (2000-03-18 00:00:00.0)
Μηδενικές αυξήσεις με στόχο τη μείωση! (1999-07-06 00:00:00.0)