«Μνήμες και απόηχοι»
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000

«Φιγούρα - Κορμός» έργο του Χρ. Λάμπρου
Στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), φιλοξενείται (μέχρι 1/4) έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Λάμπρου. Τίτλος της «Μνήμες και απόηχοι». Παρουσιάζονται έργα σε μάρμαρο και μέταλλο, μικρογλυπτά και μια κατασκευή. Πρόκειται για δημιουργίες που «ακροβατούν στην κόψη της πιο απαιτητικής και καταλυτικής σύγχρονης αντίληψης... και κατορθώνουν να ισορροπήσουν με την αρχέγονη δύναμη, τη χάρη και την απλότητα της αλήθειας τους» σημειώνει η Ντιάνα Αντωνακάτου, προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης.

«Ο Χρ. Λάμπρου πιστός στο πνεύμα μιας βαθιάς συνείδησης βιωματικής του κάλλους στη Φύση και στην Τέχνη, αντιπαραθέτει χωρίς έμφαση πάθους στη βιαιότητα της εποχής, το μέτρο μιας ισορροπίας πνευματικής όσο και αυθόρμητης, τη μορφή μιας μνήμης προσωπικής όσο και καθολικής».

Ο Χρ. Λάμπρου γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1951. Σπούδασε στη Βελλά και πήρε το πτυχίο του δασκάλου το 1972. Δάσκαλοί του στη ζωγραφική αρχικά και για λίγο χρονικό διάστημα ο Παύλος Βρέλης και αργότερα στην Αθήνα (1972 - 1973) η Ιωάννα Οικονομίδου. Το 1978 παρακολουθεί αγιογραφία στον Τέλη Βαρσάμη στα Γρεβενά. Στη γλυπτική τις γνώσεις του απέκτησε από τον Κυριάκο Ρόκο, το Διονύση Γερολυμάτο και το Χρήστο Ρηγανά. Από το 1973 μέχρι το 1984 εργάστηκε και παρουσίασε έργα του σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Από το 1985 έως σήμερα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται και σαν εκπαιδευτικός. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ δημιουργίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.