Αγώνας για τη γη της ... ελευθερίας
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003

Σκηνή από την ταινία «Μιλάγκρο, η γη της σύγκρουσης»
Ενα εμπνευσμένο, ιδιότυπο κοινωνικό δράμα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζον Νίκολς, με το οποίο κάνει τη δεύτερη σκηνοθετική του εμφάνιση ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, είναι η ταινία «Μιλάγκρο, η γη της σύγκρουσης», ξεχωρίζει σήμερα το βράδυ. Με φόντο το Μιλάγκρο του Νέου Μεξικού, παρακολουθούμε ένα νέο άντρα, που ξεκινά αρδευτικά έργα για να μπορέσει να καλλιεργήσει τα χέρσα χωράφια, που του άφησε κληρονομιά ο πατέρας του. Η κίνησή του, όμως, αυτή δυσαρεστεί κάποιους ισχυρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να εκμεταλλευτούν την περιοχή τουριστικά, χτίζοντας πολυτελή κέντρα αναψυχής και αναγκάζοντας τους χωρικούς να απομακρυνθούν από τη γη τους. Η αμετάκλητη απόφαση του νεαρού άντρα να υπερασπιστεί τη γη του πυροδοτεί μια μεγάλη σύγκρουση με αβέβαιη έκβαση. Εξαιρετική ταινία, με θαυμάσια σκηνικά, υπέροχες ερμηνείες και υποβλητική μουσική βραβευμένη με Οσκαρ από τον Ντιβ Γκρούσιν. Πρωταγωνιστούν: Ρούμπεν Μπλέιντς, Ρίτσαρντ Μπράντφορντ, Σόνια Μπράγκα, Τζούλι Κάρμεν, Μέλανι Γκρίφιθ (ΕΤ-1, 21.00).

«Greetings», σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα. Μία εκκεντρική επεισοδιακή ταινία, με κεντρικούς ήρωες τρεις φίλους. Τον ντροπαλό Πολ, που αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη, τον δραστήριο και δολοπλόκο Λόιντ και τον Τζον, έναν φιλόδοξο σκηνοθέτη, επιρρεπή στην ηδονοβλεψία. Στην υπόθεση σατιρίζονται ο ελεύθερος έρωτας, η δολοφονία του Κένεντι, το Βιετνάμ και ο ερασιτεχνικός κινηματογράφος. Είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλιά του Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος, επηρεασμένος από τον Γκοντάρ και τη γαλλική νουβέλ βαγκ, παρασύρεται στη δίνη της εποχής, από το κίνημα της αντικουλτούρας εκείνης της εποχής και δημιουργεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανεξάρτητες αμερικάνικες ταινίες του 1968. Παράλληλα, στο φιλμ εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας του. Πρωταγωνιστούν: Τζόναθαν Γουάρτνεν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Γκέριτ Γράχαμ, Ρίτσαρντ Χάμιλτον, Μέγκαν Μακ Κόρμικ (ΕΤ-3, 00.30).

«Ανάμεσα σε δυο μπαμπάδες», σε σκηνοθεσία Πατρίς Λεκόντ. Η Αλις έχει ένα πάθος με τα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά έχει και δύο μπαμπάδες... Οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που γνωρίζονται καταφέρνουν να αντιπαθήσουν ο ένας τον άλλον, καθώς ο καθένας διεκδικεί για τον εαυτό του την πατρότητα της κόρης τους. Και πριν ακόμη ξεκαθαρίσει ποιος από τους δύο είναι ο πραγματικός μπαμπάς της, η Αλις θα κλέψει ένα ακριβό αμάξι, από τον αρχηγό της ρωσικής μαφίας. Τότε οι δύο μπαμπάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να γλιτώσουν την κόρη τους από τα μπλεξίματα. Πρωταγωνιστούν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Αλέν Ντελόν, Βανέσα Παράντι (MEGA, 01.15).