Κατεδάφισαν το σπίτι του Γ. Σκαρίμπα

Τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού που δεν εξασφάλισε τη διάσωσή του

Σάββατο 2 Αυγούστου 2003

Κατεδαφίστηκε, τελικά, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, το σπίτι του Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά, οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν το ιστορικό οίκημα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανυπαρξία ουσιαστικής παρέμβασης από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση μνημείων και ιστορικών τόπων, άλλωστε και η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το γεγονός αυτό της κατεδάφισης του σπιτιού του Γ. Σκαρίμπα πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνεται ακόμα και παρά τη... στο «παραπέντε» εντολή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία αναστέλλονταν οι εργασίες κατεδάφισής του από τους ιδιοκτήτες, που ήθελαν την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου, έτσι οι μπουλντόζες επιτέλεσαν το καταστροφικό τους έργο.

Η αρχή για την καταστροφή της οικίας στην οποία διέμενε έως το θάνατό του ο μεγάλος λογοτέχνης, ξεκινά το Νοέμβρη του 2002. Τότε, εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισής του. Από τότε έως πριν λίγες μέρες, ουδείς υπεύθυνος δε μερίμνησε, παρά τις προσπάθειες των «Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα» και της προϊσταμένης των ΓΑΚ - Αρχείων Νομού Ευβοίας, Κάλλιας Χατζηγιάννη. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό το τελευταίο διάστημα και τότε ξεκίνησε από τους αρμόδιους ο υποτιθέμενος αγώνας για τη σωτηρία του οικήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάκληση της άδειας κατεδάφισης της οικίας, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού, κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμος, αστυνομικό τμήμα, πολεοδομία). Στη συνέχεια, το γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκίδας εξέδωσε έγγραφο για την παύση των εργασιών κατεδάφισης που κοινοποιήθηκε στους ιδιοκτήτες. Την περασμένη Τετάρτη και ενώ ο ιδιοκτήτης Κ. Μπάμπης σε συνάντηση που είχε με το δήμαρχο, έδειχνε να συμφωνεί με την ιδέα της αποζημίωσης, την επόμενη μέρα έστειλε τις μπουλντόζες για την κατεδάφιση. Η θλιβερή εξέλιξη αυτής της υπόθεσης δείχνει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού, που ούτε την υλοποίηση της εντολής του δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει. Ετσι ακούγεται παράταιρη και υποκριτική η δήλωση «κατόπιν εορτής» του αρμόδιου υπουργού Ε. Βενιζέλου, ότι «πρόκειται για μία κραυγαλέα παραβίαση του νόμου που συνεπάγεται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Δόθηκε ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κινήσουν όλες τις διαδικασίες και να αναφέρουν την τέλεση της πράξης στην αρμόδια εισαγγελική αρχή».

Το σπίτι που διέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του
Σχετικά με την κατεδάφιση του σπιτιού του Γ.Σκαρίμπα σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνει: «για άλλη μια φορά το υπουργείο πολιτισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι αρμόδιοι φορείς, ο δήμος της Χαλκίδας και η Νομαρχία αδράνησαν» και συνεχίζει: «Συνέργησαν με αυτό τον τρόπο στο να κατεδαφιστεί τελικά το σπίτι που έζησε μέχρι το θάνατό του ο μεγάλος συγγραφέας λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας». Και καταλήγει «είναι όλοι τους υπόλογοι έναντι των εργαζομένων και του λαού ιδιαίτερα της Εύβοιας και πρέπει να πληρώσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύσεις για την κατεδάφιση του σπιτιού Γ. Σκαρίμπα (2003-08-05 00:00:00.0)
Την πλήρωσε πάλι ένα κοτέτσι! (1997-03-18 00:00:00.0)