ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δοκιμάζουν και την Ολυμπιακή... «ασφάλεια»
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003

Μια πρώτη γεύση από τα επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα πάρουν οι κάτοικοι της Αθήνας από τις 6 μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν οι επτά Ολυμπιακές δοκιμαστικές διοργανώσεις (test events), στις οποίες η Ελληνική Αστυνομία και η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. συμμετέχει και η «Αθήνα 2004»), θα συμμετάσχουν με 2.695 άτομα στο σύνολο των επιχειρησιακών τομέων και δράσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η ΕΛ.ΑΣ. θα δοκιμάσει τα επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας στις εξής τρεις δοκιμαστικές διοργανώσεις: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων στο Σχοινιά, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Εφήβων στη Βουλιαγμένη (15/08/2003) και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη διοργάνωση της Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων και οι υφιστάμενες δομές της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συμμετάσχουν στα προαναφερόμενα τρία sport events.

Στις υπόλοιπες τέσσερις διοργανώσεις η Διεύθυνση Ασφαλείας που υπάγεται απ' ευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα δοκιμάσουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας και τροχαίας, όπως: έλεγχος πρόσβασης πεζών, έλεγχος πρόσβασης οχημάτων, ασφάλεια περιμέτρου ολυμπιακών εγκαταστάσεων και χορήγηση διαπίστευσης και ανταλλαγής στοιχείων και διαδικασιών.

Ξεκίνησαν τα test events

Με την τελετή έναρξης που έγινε χτες στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στο Σχοινιά, ξεκίνησαν οι επτά αθλητικές δοκιμαστικές διοργανώσεις που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 28 Αυγούστου.

Και μιας και οι δοκιμαστικές διοργανώσεις ξεκίνησαν από το Σχοινιά, περιοχή στην οποία έχει συντελεστεί τεράστια οικολογική και πολιτιστική καταστροφή, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, μιλώντας στην τελετή έναρξης προσπάθησε να πείσει ότι οι παρεμβάσεις ήταν σωτήριες για το περιβάλλον και πως η περιοχή έχει αναβαθμιστεί! Συγκεκριμένα, είπε πως «σε μια περιοχή με βεβαρημένο το περιβάλλον και σε ένα παλαιό αεροδρόμιο δημιουργήσαμε μια αθλητική εγκατάσταση παγκόσμιου επιπέδου». Η πρόεδρος της εταιρίας πρόσθεσε: «επαναφέραμε στην αρχική τους κατάσταση τον υγρότοπο και τις δασικές εκτάσεις που αποτελούν σημαντικό καταφύγιο πουλιών». Και κατέληξε μιλώντας για το περίφημο εθνικό πάρκο, το οποίο «θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες».