ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Καταστρατηγήσεις με πρόσχημα εκπτώσεις και γιορτές
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003

Motion Team

Οι ημέρες των γιορτών αλλά και των εκπτώσεων, όπως οι θερινές που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες, λειτουργούν ως πρόσχημα από τους εργοδότες για να καταστρατηγήσουν το ήδη επεκτεταμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος τους είναι η κατάργηση και της Κυριακάτικης αργίας και η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Το πλαίσιο ωραρίου που υπάρχει συνολικά για χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο, εμπορικά καταστήματα, ισχύει από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ για τις πέντε καθημερινές ημέρες με εξαίρεση το Σάββατο, που λήγει στις 6 το απόγευμα. Αυτό το ήδη απελευθερωμένο ωράριο επιβάλλεται και στις γιορτές και στις εκπτώσεις με τους εργαζόμενους να στέκονται πίσω από τον πάγκο ακόμα και την παραμονή αλλά και ανήμερα γιορτών.

Αυτό που γίνεται όμως τις ημέρες των γιορτών στα μικρά καταστήματα, είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια πολυκαταστήματα και μεγάλες πολυεθνικές έχουν καθιερώσει. Δηλαδή, σε μόνιμη βάση ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ, με εργαζόμενους ενοικιαζόμενους, με συμβάσεις ωρών και ημερών, μερική απασχόληση, ωρομίσθιο και δελτία παροχής υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη στο χώρο των τροφίμων το 60 με 70% των εργαζομένων απασχολούνται με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, θα σχολιάσει ότι «με την απελευθέρωση του ωραρίου αυτό που πάει να γίνει είναι να αντικατασταθεί η μόνιμη θέση εργασίας με αυτές τις μορφές και κυρίως τη μερική απασχόληση». Αυτό, «θα προσφέρει μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και φτηνότερο κόστος για τους εργοδότες». «Το μεγάλο κεφάλαιο έχει διαμορφώσει με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την ασυδοσία ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μια εξαντλητική εβδομάδα συνεχούς εργασίας από το πρωί ως το βράδυ. Προσπαθούν λοιπόν να εντάξουν στη λογική του εργαζόμενου, ότι όλη τη βδομάδα θα δουλεύει και το Σαββατοκύριακο θα είναι μέρες κατανάλωσης», επισημαίνει ο Πέτρος Βαμβακάς. Στα πλαίσια αυτά προσπαθούν να περάσουν και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα, σημειώνει, μόνο που αυτό θα επεκταθεί στη συνέχεια και για όλους τους εργαζόμενους ενώ δε θα είναι μακριά και η κατάργηση της προσαύξησης του Κυριακάτικου μεροκάματου κατά 75% αφού δε θα θεωρείται πλέον αργία.