ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επικίνδυνη αδιαφορία δήμου - υπουργείου

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση»

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003

Κάλεσμα σε όλους τους Πειραιώτες να κινητοποιηθούν για να σώσουν το Δημοτικό Θέατρο της πόλης που κινδυνεύει άμεσα από τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του δημάρχου και του υπουργού Πολιτισμού απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Δημοτική αρχή και υπουργείο δεν εκτελούν τις απαραίτητες και στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης μέχρι να υπάρξουν λεπτομερείς και ολοκληρωμένες μελέτες πλήρους αποκατάστασης, καθώς και τα κονδύλια και «Τεχνικά Δελτία» του Γ΄ ΚΠΣ. Ο επικεφαλής της Κίνησης καλεί τον πειραϊκό λαό να απαιτήσει να ανοίξει αμέσως το Δημοτικό Θέατρο, αφού βέβαια γίνουν οι παραπάνω απαραίτητοι έλεγχοι και εργασίες στοιχειώδους συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών.

Η Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» έχει ήδη υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης. Ομως, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της, «ο δήμαρχος και ο υπουργός Πολιτισμού αρνούνται να δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες τους να κάνουν την εργασία τη δική μας». Αρνούνται επίσης «την ενδεχομένως καλύτερη μελέτη που υποδείχνουν και οι μηχανικοί του δήμου, ή έστω να αξιολογήσουν τις σχετικές προτάσεις και να προχωρήσουν. Αντίθετα, οχυρώθηκαν πίσω από το γενικό χαρτί των τεχνικών του δήμου και κατοχύρωσαν το κλείσιμο, με τον κίνδυνο να πέσει τμήμα της περιφερειακής ταράτσας με ζημιές πλέον επιπέδου δισεκατομμυρίων».

Η Κίνηση καταγγέλλει επίσης την αδιαφορία του υπουργού Πολιτισμού να στείλει τεχνικούς και συνεργεία. Να υποδείξει σε συνεννόηση με το δήμο τις άμεσες επεμβάσεις συντήρησης λόγω εισροής ύδατος κλπ., «για ένα μνημείο που θα έπρεπε να νιώθει ακέραιη και αυτός την ευθύνη για τη διαρκή σωστή του κατάσταση». «Παράλληλα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το Δημοτικό Θέατρο κινδυνεύει από την πραγματική ανικανότητα του υπουργού Πολιτισμού και του δημάρχου, σαν προϊσταμένων άρτια επανδρωμένων υπηρεσιών, να συνεννοηθούν και να λύσουν προβλήματα άμεσης και επαρκούς συγκρότησης του "τεχνικού δελτίου". Κι αυτό γιατί "κρεμάσανε" την πολιτιστική μας κληρονομιά, το Δημοτικό Θέατρο και τη σωτηρία του, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα "Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης". Αλλά και από "βλέψεις και μεθοδεύσεις" ώστε να 'ρθει τελικά σαν σωτήρας "να σώσει" το Δημοτικό Θέατρο κανένας "μαικήνας" του Πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.