Εισπράκτορες...
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ. Το «πόιντ σίστεμ» εφαρμόστηκε πρώτα στο σύστημα ελέγχων της... τροχαίας και μετά εφαρμόζεται στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Πρώτα μετέτρεψε τους... τροχονόμους σε εισπράκτορες και μετά χρησιμοποιείται από τον κατ' εξοχήν εισπρακτικό μηχανισμό του Χριστοδουλάκη.

Τα περί... εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής που επαγγέλλονται, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Απλώς θεωρούν ότι έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικό το σύστημα και ευκολότερα θα «εντοπίζει» τους μικρο-μεσαίους που θεωρούνται η λεία.

Οσο για τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, που μας ανακοίνωσαν, να θυμίσουμε ότι ουδέποτε από το υπουργείο Οικονομίας έλειπαν οι ελεγκτικές δυνατότητες. Η βούληση να «βάλει χέρι» στους πραγματικά «κατέχοντες» έλειπε.

ΛΥΣΗ ΔΕ ΒΡΗΚΑΝ για την υπόθεση των υποχρεώσεων της γερμανικής ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι αρμόδιοι. Το χειρότερο όμως είναι πως... δηλώνουν αισιόδοξοι.

Με δεδομένο, μάλιστα, πως δε λείπουν εκείνοι που ευχαρίστως θα έπαιρναν... ένα μεζεδάκι ακόμη απο τον κρατικό κορβανά, εμείς μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε απαισιόδοξοι, μια και θα πληρώσουμε τα σπασμένα.

ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ έλυναν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούν την ακρίβεια οι ενδεικτικές τιμές στα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, όμως είναι χαρακτηριστική η στάση του υπουργού Ανάπτυξης μόλις το αρνήθηκαν οι βιομήχανοι τροφίμων και οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων: Το απέκλεισε...

Να υποθέσουμε ότι το γεγονός... έκανε έξαλλο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη, που δηλώνει υπέρμαχος του καλαθιού της νοικοκυράς και του καταναλωτή; Να θεωρήσουμε ότι θα «τα βροντήξει και θα φύγει»;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του περί ανατιμήσεων που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό και την προσπάθειά του να μας πείσει ότι δεν υφίσταται ακρίβεια.