Ξήλωμα ευρημάτων στο ΟΑΚΑ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003

Ακέφαλο άγαλμα, ένα από τα κινητά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών στο ΟΑΚΑ, όπου βρέθηκε και το υδραγωγείο
Θα ξηλωθούν τα φρεάτια που ανακαλύφθηκαν στο ΟΑΚΑ, λόγω των εργασιών για την υλοποίηση των έργων ανάπλασης του Ολυμπιακού Σταδίου (η μελέτη έχει γίνει από τον Καλατράβα) - εν όψει 2004 - τα οποία είναι πιθανόν να αποτελούν τμήματα υδραγωγείου, πιθανόν του Αδριάνειου ή σύγχρονου του Αδριάνειου υδραγωγείου (2ος αι. μ.Χ.).

Στο συγκεκριμένο σημείο, το επίπεδο του εδάφους κατέβηκε κατά τέσσερα μέτρα για τις ανάγκες του έργου, αποκαλύπτοντας τέσσερα φρεάτια, τα τρία από ξερολιθιά και το ένα πήλινο. Σύμφωνα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε υπέρ του ξηλώματος των ευρημάτων, αν παρέμειναν τα φρεάτια θα υπήρχε πρόβλημα στερέωσής τους και πιθανής καταστροφής τους. Οπότε... τα καταστρέφουν από πριν και «καθαρίζουμε». Αυτό που θα παραμείνει στη θέση του θα είναι το πηγάδι βάθους 13 μ. Πάντως, ενώ στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, τα φρεάτια ταυτίζονται με το Αδριάνειο υδραγωγείο, κατά τη συζήτηση δεν προέκυψε ακριβής χρονολόγηση.

Να θυμίσουμε ότι σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιούνη, ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιλοθέης «Αγιος Γεώργιος», σημείωνε ότι «η ανάδοχος εταιρία που κατασκευάζει την οδό Σπύρου Λούη έχει την πρόθεση εντός λίγων ημερών να μπαζώσει όλα τα ευρήματα, προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα Ολυμπιακά έργα». Και απεύθυνε έκκληση προς τα κόμματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, την «Αθήνα 2004», το Δήμο Αμαρουσίου και τους πολιτιστικούς φορείς να βοηθήσουν στη διάσωση του μνημείου. «Ο πολιτισμός δε θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων», κατέληγε η ανακοίνωση του συλλόγου. Τελικά και αυτά τα ευρήματα έπεσαν θύμα του 2004.