Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ κουβαλάει αξίες

Σε μια νεανική και γεμάτη ζωντάνια εκδήλωση στο αίθριο της Φιλοσοφικής μίλησε η Λ. Κανέλλη, υποψήφια με το ΚΚΕ στην Α` Αθήνας. Μαζί της ο Π. Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Ν. Μολυβιάτης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Πέμπτη 23 Μάρτη 2000

Οχι. Σε αυτές τις εκλογές κανένας δεν πρόκειται να καθίσει καλά. Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μια φοιτήτρια, ούτε ένας αγρότης, ούτε ένας άνεργος. Κανείς δεν πείστηκε ότι «το μέλλον μας ξεκινάει τώρα». Ηταν το μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες προβληματισμένα βλέμματα φοιτητών προς τους τρεις ομιλητές της χτεσινής συγκέντρωσης που έγινε στο κατάμεστο Αίθριο της Φιλοσοφικής. Ηταν τα βλέμματα εκείνα που μετατράπηκαν λίγο αργότερα σε ματιές αισιοδοξίας, σε υπόσχεση αγώνα: «Δεν επιτρέπουμε να σκοτώνουν τα όνειρά μας»...

«Το ΚΚΕ σας καλεί να μην κάτσετε καλά, να μην είστε φρόνιμοι. Ο αγώνας μας δεν είναι μάταιος. Ο λαός και η νεολαία έχουν δύναμη, αποτελούν το αντίπαλο δέος. Να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση της δύναμής μας. Να ενισχύσουμε αυτή τη δύναμη, να την κάνουμε στις 9 Απρίλη ακόμα πιο ισχυρή. Ο καθένας σας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα, να τους "χαλάσουμε τη σούπα"», τόνισε ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, πρώτος ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωσης.

Και απευθυνόμενος στους δεκάδες φοιτητές, επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στους πανεπιστημιακούς χώρους και όχι μόνο για πρώτη φορά, αλλά καθημερινά στις δραστηριότητες και τους αγώνες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δίνεται σκληρή μάχη ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων». «Ομως θα είναι ακόμα πιο σκληρή στις 10 Απρίλη. Η επίθεση που θα δεχτούμε θα είναι βάρβαρη και ανελέητη. Προβλέπεται μέλλον άθλιο για όλους μας. Πρέπει να βροντοφωνάξουμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζωή μας είναι εντάξει: Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο μέσα από τη δική μας δράση».

Ενώ ο Νίκος Μολυβιάτης, εκ μέρους της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει «να τους ταράξουμε τα νερά. Να βροντοφωνάξουμε δεν πάει άλλο. Δεν αποδεχόμαστε το τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ξένοι και ντόπιοι μασκαράδες. Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο για να μην πεθάνει το όνειρο»...

Ενα από τα πρώτα θέματα που έθιξε η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Αθήνας, κεντρική ομιλήτρια της χθεσινής συζήτησης ήταν ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στο ξενόφερτο παιχνίδι του δικομματισμού. Ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο σε σχέση κυρίως με τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και στη μαύρη άνοιξη που θα ζήσει η Γιουγκοσλαβία, είπε: «Οι αγώνες μας στα πεζοδρόμια είναι η δική μας απάντηση. Το αυριανό συλλαλητήριο είναι η απάντηση σε αυτή την αχρειότητα. Γιατί το μέλλον δεν ξεκίνησε τώρα, επειδή κάποιος πάτησε το κουμπί της διαφήμισης, αλλά επειδή ο λαός θα το θελήσει. Δεν πρέπει στη σχισμή της κάλπης να παραχωρήσετε το μέλλον σας με τον τρόπο που θέλουν. Ο ιμπεριαλισμός είναι εδώ και ο εχθρός είναι εντός. `Η θα συνέλθουμε ή θα μας δαγκώσουν. Είμαστε στο παρά πέντε διεκδίκησης των στοιχειωδών και πληρωμένων με αίμα δικαιωμάτων. Το ψηφοδέλτιο είναι χάρτινο, έχει όμως την υπέρτατη αξία να κουβαλάει ιδέες και αξίες πέρα από πρόσωπα».

Τέλος, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ ευχήθηκε στους φοιτητές της Φιλοσοφικής «καλό βόλι. Βόλι που πρέπει να χτυπήσει το θηρίο στο ψαχνό, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα». Και υπενθύμισε στους νέους ότι «πολλές αξίες ρευστοποιούνται, όχι όμως και οι λαοί. Και αν οι λαοί θέλουν, δε θα γίνουν ποτέ κάρβουνο στη δική τους μηχανή. Δε θα γίνουν ποτέ μικροτσίπ στο δικό τους μυαλό».

Αμέσως μετά τη δημιουργική συζήτηση, ακολούθησε «ταξίδι» στις μελωδίες του ερασιτεχνικού συγκροτήματος «Αντίθεσις». Παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν οι συνηθισμένοι γνωστοί προβοκάτορες, η εκδήλωση όχι μόνο έγινε, αλλά σφραγίστηκε και από επιτυχία. Το μόνο που κατάφεραν είναι να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να «τσιτώνουν» κάθε φορά που η φωνή του ΚΚΕ ακούγεται στα αμφιθέατρα. Θα εκνευρίζονται κάθε φορά που οι ιδέες του γεμίζουν τα πεζοδρόμια, οι αγώνες του κατακλύζουν τους δρόμους.