«Βρέθηκε»... ο Θησαυρός της Βακτριανής
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003

Το Μουσείο της Καμπούλ μετά την «απελευθέρωση»του Αφγανιστάν: Ευτυχώς ο θησαυρός της Βακτριανής δε βρισκόταν εκεί...
Την «ανεύρεση» του περίφημου Θησαυρού της Βακτριανής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, αν και οι λεπτομέρειες της «ανακάλυψης» αφήνουν ορισμένα ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο - για δεκαετίες χαμένος - θησαυρός από χρυσά αρχαία έργα τέχνης βρέθηκε ανέπαφος σε ένα θησαυροφυλάκιο του προεδρικού μεγάρου της Καμπούλ. Ο υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκάνι είπε ότι το κιβώτιο περιέχει κυρίως το θησαυρό του Τίλια Τέπε, ο οποίος είχε αποκαλυφθεί στην κοιλάδα του Βόρειου Αφγανιστάν, την αρχαία Βακτριανή, την οποία είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος το 327 π.Χ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν στην περιοχή αυτή το 1978, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη, φέρνοντας στο φως έξι τάφους του 1ου αιώνα. Τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτούς ήταν τυλιγμένα σε υφάσματα, διακοσμημένα με χρυσούς και ασημένιους δίσκους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, φαίνεται πως τα ευρήματα βρίσκονταν συνεχώς στο θησαυροφυλάκιο όπου και βρέθηκαν. Εκεί φαίνεται πως θα παραμείνουν, άγνωστο για πόσο. Οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους ειδικούς, θα εξετάσουν το θησαυρό, προτού ξανακλείσουν το θησαυροφυλάκιο. Αλλωστε το σημερινό Αφγανιστάν είναι το ίδιο «ασφαλές» για τις αρχαιότητες όσο και την περίοδο των Ταλιμπάν... Οι οποίοι, όμως, όπως αποδείχνεται, δεν πείραξαν τον θησαυρό. Η «εξήγηση» που δίνει ο Γκάνι είναι μάλλον διάτρητη. Ο Αφγανός υπουργός είπε ότι οι Ταλιμπάν, μετά την καταστροφή του μνημείου του Βούδα του Μπαμιάν, προσπάθησαν να λεηλατήσουν το χρυσό της Βακτριανής... «αλλά τους εμπόδισαν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του». «Με πολύ θάρρος οι υπάλληλοι φύλαξαν τον κωδικό. Τους χτύπησαν μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους, όμως αντιστάθηκαν και δεν έδωσαν τον κωδικό», είπε ο υπουργός. Είναι μια «εξήγηση», που σίγουρα «στέκει» για την αμερικανική «κοινή γνώμη»...