ΠΥΡΓΟΣ
Δολοφονική επίθεση παρακρατικών κατά στελεχών του ΚΚΕ

Αιμόφυρτος και σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει, ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος, ενώ ελαφρότερα  χτυπήθηκαν δύο άλλα στελέχη του Κόμματος. Η Αστυνομία έσπευσε να εκτιμήσει ότι δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της επίθεσης.

Πέμπτη 23 Μάρτη 2000

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι ο Α. Μπούζης είχε πάθει εγκεφαλική διάσειση, θλάση αυχένα, κάταγμα ρινικού οστού και τραύμα στη μύτη
Το παρακράτος ξαναχτύπησε χτες στην πόλη του Πύργου, όπως είχε κάνει πριν λίγους μήνες όταν ο λαός του Πύργου και οι κομμουνιστές διαδήλωναν κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Λίγες ώρες πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νομό, ομάδα τραμπούκων, εκτελώντας συγκεκριμένο σχέδιο, επιτέθηκε κατά τριών στελεχών του Κόμματος βρίζοντας και χτυπώντας με εμφανή δολοφονικό στόχο.Από την τραμπούκικη επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Αγγελος Μπούζης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ηταν 1.30 περίπου το μεσημέρι, όταν τρία στελέχη του ΚΚΕ (ο γραμματέας της ΝΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του γραφείου περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου), έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου είχε στηθεί η εξέδρα για τη συγκέντρωση.

Τότε δέχτηκαν την επίθεση αρχικά από μια ομάδα πέντε - έξι ατόμων και στη συνέχεια από 25 - 30 άτομα, που μέχρι εκείνη την ώρα περίμεναν ακροβολισμένοι στα γύρω καφενεία. Θαμώνες της πλατείας έτρεξαν να βοηθήσουν τα μέλη του Κόμματος. Τότε οι τραμπούκοι διέφυγαν από τα στενά. Αφησαν πίσω τους αιμόφυρτο το γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Α. Μπούζη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και παραμένει σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομική διοίκηση της περιοχής έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός με δήλωση του διοικητή του τμήματος, ότι δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της επίθεσης. Αρνητικά αλλά απόλυτα δικαιολογημένα σχόλια προκάλεσε επίσης η ολιγωρία της αστυνομίας για την άμεση σύλληψη των δραστών - παρότι επώνυμοι και πασίγνωστοι. Δεν είναι λίγοι στην περιοχή αυτοί που συνδέουν τη στάση των αστυνομικών με καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σχέσεις αστυνομικών της περιοχής με κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών.

«Θα σας λιώσουμε»!

Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο Αγγελος Μπούζης λίγα λεπτά μετά την επίθεση των τραμπούκων (φωτογραφία απο την εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος που επίσης χτυπήθηκε από τους τραμπούκους, περιγράφει το γεγονός: «Δεχτήκαμε επίθεση. Εβριζαν το ΚΚΕ. Φώναζαν "θα σας λιώσουμε". Εδιναν γροθιές και κλοτσιές. Οταν ο Μπούζος έπεσε κάτω και χτύπησε το κεφάλι του στο κράσπεδο, εκείνοι συνέχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές στο κεφάλι».

Στην επίθεση πρωτοστατούσε κάποιος Μαγούλης κατά του οποίου, κατατέθηκε μήνυση. Μήνυση κατατέθηκε και κατά των λοιπών τραμπούκων.

Ο Γ. Ηλιόπουλος συνεχίζει: «Πίσω από αυτούς κρύβονται άλλοι. Είναι η δεύτερη επίθεση. Και στην περίοδο της επίσκεψης Κλίντον, τα ίδια στοιχεία μάς επιτέθηκαν και τότε». Ο ίδιος σημειώνει πως ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, όταν πήγαν να καταθέσουν μήνυση, ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα δεν είναι πολιτική επίθεση. Και προσπάθησε να αποδώσει την επίθεση στο ότι, όπως ο ίδιος είπε, τα άτομα αυτά είναι γνωστό ότι είναι ναρκομανείς. Αυτοί οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν πριν ξεκινήσει καν η όποια έρευνα και συγκεντρωθεί έστω και ένα στοιχείο για την υπόθεση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Γ. Ηλιόπουλος, «μπορεί να είναι περιθωριακά στοιχεία, αλλά χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε εξουσία με σκοπό να χτυπήσουν, να τρομοκρατήσουν το λαό του Πύργου και τους κομμουνιστές. Πολύ περισσότερο, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλα τα στοιχεία δείχνουν σημαντική άνοδο στην επιρροή του Κόμματος».