Το ψήφισμα της συγκέντρωσης
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003

Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, ένωσαν τη φωνή τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και διεκδίκησαν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ηταν μια συγκέντρωση γεμάτη παλμό, την οποία χαιρέτισαν επίσης ο Πολύβιος Τσίρκας μέλος της ΕΓ του ΠΑΣΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ, ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων ο «ΜΑΚΕΔΩΝ».

Οι συγκεντρωμένοι, μέσα από το ψήφισμα της συγκέντρωσης, απαίτησαν:

- Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.

- Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 30ωρο - 6ωρο για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

- Ουσιαστική προστασία των ανέργων - Επίδομα ανεργίας 80% του βασικού μισθού σ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

- Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες και 50 και 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους και Παιδεία που να παρέχει πραγματική μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

- Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία και Παιδεία.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών στους χώρους δουλιάς.

- Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργατών, να ακυρωθούν οι διώξεις και οι καταδίκες των στελεχών των σωματείων της ΠΟΕΕΠ.

- Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.

- Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας σ' όλα τα προϊόντα και άμεση απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.

- Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

- Σύνταξη στα 55 για τις αγρότισσες και στα 60 για τους αγρότες, ίση με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής και του κεφαλαίου.

- Να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα η απλή και ανόθευτη αναλογική τώρα.

- Εξω οι ιμπεριαλιστές από το ΙΡΑΚ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.