Λαϊκό αίτημα η απλή αναλογική
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003

Αυξάνονται καθημερινά οι φορείς που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια να φέρει μεν νέο εκλογικό νόμο, αλλά πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής. Εργαζόμενοι, ακαδημαϊκοί, νεολαίοι επιμένουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη που γίνεται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας».

Στη σύσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος πλήθος φορέων. Η πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος.

Γενικά, σε πολλές πόλεις της χώρας, μαζικοί φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενάντια στη σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει μεν τον εκλογικό νόμο, διατηρώντας όμως την ουσία του, που θέλει μειοψηφίες να αποκτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σημειώστε ότι η ΝΔ επιθυμεί τη διατήρηση του ισχύοντος - επίσης καλπονοθευτικού -νόμου. Πάντα στο όνομα «των ισχυρών κυβερνήσεων» που ενισχύουν το δικομματισμό και επιτρέπουν σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να εφαρμόζουν απρόσκοπτα αντιλαϊκά μέτρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ετσι, σήμερα και στην Πάτρα στις 7.30μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης διοργανώνει σύσκεψη για το ίδιο θέμα στο Εργατικό Κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ανάλογη σύσκεψη γίνεται αύριο Τετάρτη στη Χαλκίδα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Ενωσης Τεχνιτών - Οικοδόμων της πόλης.

Αύριο Τετάρτη, αναλόγου περιεχομένου σύσκεψη διοργανώνει και το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας. Γίνεται στις 7.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Επίσης, το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 17 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στις 6.30 μ.μ.

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος έχουν ταχτεί ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα. Με χτεσινές ανακοινώσεις και αποφάσεις τους υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται μεταξύ άλλων, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΚΑΜ, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Λάρισας, η διοίκηση του ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, το Δημοτικό Συμβούλιο Εύδηλου Ικαρίας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο τάσσεται και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Γλυφάδας.