Μαχητικό το «παρών» των μεταλλωρύχων
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003

Motion Team

Μαχητικό «παρών» έδωσαν φέτος στη ΔΕΘ οι μεταλλωρύχοι της TVX στη Χαλκιδική, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν για να καταγγείλουν την κυβέρνηση γιατί τους εμπαίζει εδώ και εννέα μήνες, από την ημέρα δηλαδή που σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα μεταλλεία.

Οι εργαζόμενοι στο «Μαδέμ - Λάκο» συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη γωνία Εγνατίας και Γ΄ Σεπτεμβρίου, αφού προηγούμενα μπόρεσαν να περάσουν από τα μπλόκα που έστησαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά της ΔΕΘ. Να σημειώσουμε ότι η συγκέντρωση στο ήδη καθορισμένο σημείο όλων των μεταλλωρύχων που έφθασαν από τη Χαλκιδική έγινε εφικτή μόνο μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη. Τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου τόνισαν ότι οι μεταλλωρύχοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από την ημέρα που αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους. Οπως είπαν, δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τα παιδιά τους, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του τηλεφώνου, δανείζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους. Οι υποσχέσεις ότι τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν με νέο σχήμα αποδεικνύονται καθημερινά ότι αποτελούν κοροϊδία. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων και ζήτησαν να ενισχυθεί ο κάθε εργαζόμενος με δύο μισθούς προκειμένου να μπορέσουν οι οικογένειες των μεταλλωρύχων να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδά τους.

Οπως δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, η κυβέρνηση από την αρχή συνέδεσε την τύχη των μεταλλείων με την επένδυση χρυσού και αυτό που κυρίως την ενδιέφερε και συνεχίζει να επιδιώκει με το νέο σχήμα, που λέει ότι ετοιμάζει, είναι να παραδώσει την αξιοποίησή του στις πολυεθνικές. «Ωστόσο, δε φρόντισε να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ήδη εργαζομένων, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση, να πληρώνουν δηλαδή "τα σπασμένα" και πάλι οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι είναι απαράδεκτο να μην κάνει δεκτό το αίτημά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση όσων έχουν 4.500 ένσημα ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ολοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι και τι συνέπειες έχει για την υγεία των μεταλλωρύχων η συνεχής παρουσία τους για πολλά χρόνια στις στοές. Επίσης θεωρούμε ότι αποτελεί εμπαιγμό το γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα των εννέα μηνών από τότε που σταμάτησαν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στο "Μαδέμ-Λάκο" έλαβαν μόνο 800 ευρώ, ποσό με το οποίο είναι αδύνατο να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο Α. Τζέκης, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, συνοδευόμενος από τον Τ. Ασβεστόπουλο, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν πορεία από την οδό Εγνατία, την Αγγελάκη, την Εθνικής Αμύνης και την παραλιακή οδό μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», με κυρίαρχο σύνθημα «εργατιά, ενωμένη σαν γροθιά». Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τον παραλιακό δρόμο προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν και μετά από συνεννόηση με τον επικεφαλής της Αστυνομίας επιτροπή εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη στην Αθήνα.