ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ποια κοινωνική χάρτα έχουν ανάγκη οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003

Ανοιχτή επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία κοινοποιεί στον πρόεδρο της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και σε Γυναικείες Οργανώσεις, αναφορικά με την «Κοινωνική Χάρτα Σύγκλισης», απέστειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που από το 1976 αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών της χώρας μας, ενόψει των εξαγγελιών σας για την "Κοινωνική Χάρτα Σύγκλισης", επιθυμεί να σας επισημάνει ότι:

Η επιδιωκόμενη σύγκλιση σημαίνει σύγκλιση της φτώχειας, σημαίνει απόκλιση από το στόχο της ισότιμης θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, η ακρίβεια, προκαλούν ασφυκτική πίεση στο γυναικείο πληθυσμό, κύρια της λαϊκής οικογένειας.

Η αρχή της ισότητας που προβάλλεται από τους μηχανισμούς της ΕΕ εξυπηρετεί ιδεολογικά την επίλυση των προβλημάτων μέσω της ατομικής και όχι της κοινωνικής ευθύνης που τόση ανάγκη έχουν οι γυναίκες για να αποκτήσουν την ουσιαστική ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή τους.


Η ευελιξία στην αγορά εργασίας, που αποτελεί και το στρατηγικό στόχο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ξέρετε καλά ότι ωφελεί τους εργοδότες, με το φτηνό εργατικό δυναμικό, την απαλλαγή από τις δεσμεύσεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ελάττωση έως την κατάργηση της οικονομικής τους συμμετοχής σε ασφάλιση, επιδόματα, την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η μερική απασχόληση, όπως αποδεικνύεται, δε λύνουν ούτε το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Αντίθετα, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα υπερεκμετάλλευσης, ανασφάλειας, τρομοκρατίας και εκβιασμών στους χώρους δουλιάς, αύξηση της "μαύρης" εργασίας.

Η είσοδος της γυναίκας στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δηλαδή "ο συγκερασμός των εργασιακών και των οικογενειακών υποχρεώσεων", όπως προωθείται από την ΕΕ, καταλήγει τελικά στην ημιανεργία, στην αποφυγή συνδικαλιστικής δράσης, στο κυνήγι της ατομικής λύσης, στην παραίτηση από τη διεκδίκηση κοινωνικής πολιτικής, στην αποδοχή τελικά του παραδοσιακού της ρόλου.

Η συνεχής συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής πλήττει πρώτα και κύρια τις γυναίκες, οι οποίες καλούνται να υποκαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους στη διεκπεραίωση όλης της αναπαραγωγικής διαδικασίας αλλά και σε όλες τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών, των γερόντων, των ασθενών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τον ελεύθερο χρόνο και τις ανάγκες για πολιτιστικά αγαθά τις έχουν αναλάβει εργολαβικά - και με το αζημίωτο - οι διαπλεκόμενοι παραγωγοί της τηλεβαρβαρότητας με την ταυτόχρονη δημιουργία και στήριξη προτύπων και στερεοτύπων που εξυπηρετούν το μοντέλο ανάπτυξης της "νέας τάξης πραγμάτων".

Κύριε πρωθυπουργέ,

Ισχυρή Ελλάδα με τις γυναίκες του τόπου μας άνεργες, φτωχές, ανασφαλείς, τρομοκρατημένες και μακριά από την κοινωνική και πολιτική ζωή δεν μπορεί να υπάρξει.

Ισχυρή Ελλάδα με αυξανόμενες τις κοινωνικές παθογένειες στη νεολαία, που έχουν ως κύρια αιτία την ανεργία και τη φτώχεια, όπως είναι η τοξικοεξάρτηση, η πορνεία, η βία και η εγκληματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου έχουν ανάγκη από μια άλλη Κοινωνική Χάρτα, η οποία δε θα υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των λίγων αλλά θα νοιάζεται και θα στηρίζει τις εργαζόμενες και θα προσπαθεί για τη σύγκλιση του βιοτικού τους επιπέδου με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν μπορούν να εμπαίζονται με τις "ίσες" ευκαιρίες, μέσα στη ζούγκλα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, της ανταγωνιστικότητας και της "ελεύθερης" αγοράς.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από οικονομική αυτονομία μέσα από σταθερή δουλιά και κοινωνική πολιτική, που θα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ως ισότιμοι πολίτες και στο βιολογικό τους προορισμό.

Κοινωνική Χάρτα για τις γυναίκες του τόπου μας σημαίνει:

Κύριε πρωθυπουργέ,

Αυτή η Κοινωνική Χάρτα είναι φανερό ότι δε χωράει ούτε στις Συνθήκες και στις ντιρεκτίβες της ΕΕ ούτε στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ούτε στις ορέξεις των πολυεθνικών, πόσο μάλλον στις δικές σας πολιτικές επιλογές. Αυτή η Κοινωνική Χάρτα, σταθερά προσηλωμένη στις ανάγκες των εργαζομένων, που παράγουν τον πλούτο, θα πραγματωθεί μόνο με τους αγώνες των οργανωμένων κοινωνικών δυνάμεων που με συνέπεια παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το μαχητικό γυναικείο κίνημα είναι εδώ και αναλαμβάνει το ιστορικό του χρέος».