ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι σταφιδέμποροι θέλουν «τζάμπα» τη σοδειά τους

Μείωση κατά 30% της τιμής του προϊόντος τους σε σχέση με πέρσι, επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» οι εμποροβιομήχανοι, έχοντας την «αβάντα» του κοινοτικού κανονισμού και της κυβέρνησης

Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003

Από κινητοποίηση σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο
Εξοργισμένοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί του Νομού Μεσσηνίας, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών, με τις οποίες οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν να αγοράσουν τη σοδειά τους. Την περασμένη Κυριακή, πλήθος σταφιδοπαραγωγών πραγματοποίησε συγκέντρωση - σύσκεψη στο χωριό Σουληνάρι, όπου αποφασίστηκε, αν οι έμποροβιομήχανοι επιμείνουν στον εκβιασμό, να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων. Η αξίωση των εμποροβιομηχάνων να αγοράσουν τη φετινή συγκομιδή, που είναι πολύ καλή ποιοτικώς, με τιμές μειωμένες κατά 30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά (από 80 λεπτά περίπου πέρσι σε 60 λεπτά φέτος), ενισχύεται από το σχετικό κοινοτικό κανονισμό για τη σταφίδα και την πολιτική της κυβέρνησης. Ο σχετικός κανονισμός υποχρεώνει τους παραγωγούς να υπογράφουν συμβόλαια με τους εμπόρους, δύο μήνες πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος τους (μέχρι 31/7), στα οποία καθορίζεται προβλεπόμενη παραγωγή και μια ενδεικτική τιμή, την οποία στη συνέχεια οι εμποροβιομήχανοι καταστρατηγούν ανεξέλεγκτα. Τα συμβόλαια αποτελούν άλλη μια μορφή εκβιασμού, αφού, αν δεν υπογραφούν, δεν πρόκειται να πάρουν «ούτε ευρώ» από τη στρεμματική επιδότηση που δικαιούνται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας ξεκίνησαν αυθόρμητα τις κινητοποιήσεις τους και έχουν εκλέξει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αφού η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών δε δείχνει καμία διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής, οι σταφιδοπαραγωγοί τονίζουν: «Ζητάμε την κατάργηση του υπάρχοντος κανονισμού και ελεύθερη διακίνηση του προϊόντος, καταγγέλλουμε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για την απαράδεκτη αδιαφορία της, θεωρούμε απαράδεκτη τη μείωση κατά 30% της τιμής της σταφίδας και ζητάμε νέα διαπραγμάτευση και καλούμε όλους τους παραγωγούς να μην παραδώσουν το προϊόν τους».

«Στείλτε στους υπεύθυνους το "λογαριασμό"»

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αγανάκτηση των σταφιδοπαραγωγών και δηλώνει τη συμπαράσταση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις τους, επισημαίνοντας ακόμη τα εξής:

«Βασική αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική της ΕΕ και ο κανονισμός για τη σταφίδα, που υποχρεώνει τον παραγωγό να υπογράψει συμβόλαιο με καταληκτικές ημερομηνίες και συναρτά την επιδότηση με αυτό. Ετσι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες παραδίδονται δεμένοι χειροπόδαρα στην εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων. Τα πυρά, λοιπόν, του αγώνα, πρέπει να στραφούν κατά του κανονισμού και ν' απαιτηθεί η αλλαγή του. Επίσης κατά της κυβέρνησης, που αποδέχτηκε τον κανονισμό αυτό, αλλά και κατά των κομμάτων εκείνων που υποστηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ. Κι επειδή πάμε για εκλογές, παράλληλα με τον αγώνα τους, οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας να στείλουν σ' αυτά τα κόμματα το "λογαριασμό" απ' τις ζημιές που παθαίνουν αυτά τα χρόνια εξαιτίας της πολιτικής τους. Ανάλογα συμπεράσματα να καθορίσουν και την επιλογή των αγροτών στις προσεχείς εκλογές που έχουν οι συνεταιρισμοί. Δηλαδή, να αναδειχτούν αγωνιστικές διοικήσεις στους συνεταιρισμούς και να μαυρίσουν οι παρατάξεις εκείνες που δεν ενημέρωσαν τους αγρότες, δεν οργάνωσαν την αντίστασή τους και πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των αντιαγροτικών μέτρων και κανονισμών».