Ε, όχι κι έτσι!
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι». Η παροιμία ταιριάζει «γάντι» στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, η οποία εκφράζει τη «μεγάλη ανακούφιση» όλων (;) των επαγγελματοβιοτεχνών των Κυκλάδων από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για μείωση κατά 30% των ασφαλιστικών εισφορών. Ανακούφιση, που ίσως μετριαστεί βεβαίως, μετά την αναφορά της κυβέρνησης για μείωση κατά 15% των εισφορών.

Η ουσία, όμως, παραμένει ίδια. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αγνοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στους ΕΒΕ η σκληρή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και η αμέριστη υποστήριξή της προς το μεγάλο κεφάλαιο, που επεκτείνεται διαρκώς σε βάρος τους.

Το μόνο τους πρόβλημα φαίνεται να είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και δηλώνουν απερίφραστα πως, σε ό,τι τους αφορά, οι ΜΜΕ «έχουν φορτωθεί με πλασματικά χρέη», τα οποία «προέρχονται από επιβολές προστίμων». Παραδέχονται, δηλαδή, επίσημα ότι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και απαιτούν θρασύτατα να απαλλαγούν από τα πρόστιμα! Νομίζουν ότι αν «ξεζουμίσουν» τους εργαζόμενους θα αναπληρώσουν τις απώλειές τους, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική είναι σίγουρη η καταδίκη τους.