«ΠΑΚΕΤΟ» ΦΟΡΩΝ
Δεσμεύτηκαν να εξουθενώσουν τα λαϊκά στρώματα

Με το πακέτο φόρων της «χάρτας σύγκλισης» δρομολογούν για τα επόμενα χρόνια την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα, τη φορολογική επιβάρυνση της λαϊκής κατοικίας. Υπόσχονται και φορολογικά γιουρούσια σε βάρος των ΕΒΕ και φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003

Eurokinissi

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και το χαρτί της σύγκλισης που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κολαούζοι τους -δίκην νέου «εθνικού στόχου» - δεν επιχειρεί απλά και μόνο στον τομέα της παραπληροφόρησης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί ντοκουμέντο εγγυήσεων προς την οικονομική ολιγαρχία για την εμβάθυνση και το δυνάμωμα της αντιλαϊκής και φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον τομέα της φορολογικής πολιτικής τους μέχρι και το 2008. Δεσμεύονται να επιβάλουν νέα χαράτσια πάνω στα λαϊκά εισοδήματα και να ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ετοιμάζονται να προσδώσουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) χαρακτήρα παράλληλου κρατικού φορομπηχτικού μηχανισμού, με αρμοδιότητα την αφαίμαξη των ΕΒΕ, των μικρών επιχειρήσεων και στο χαράτσωμα της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Σκίζοντας το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα του «πακέτου», εύκολα θα διαπιστώσει κανείς και τα παρακάτω:

Η ηγεσία της ΝΔ στην πραγματικότητα στηρίζει όλα τα παραπάνω μέτρα. Στηρίζει, και το έχει αποδείξει με την πολιτική της, τη φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου και επιχειρεί να στρέψει την κουβέντα στο ψευδεπίγραφο «δίλημμα» της «σύγκλισης -απόκλισης» με την ΕΕ. Στον ίδιο καμβά παίζει και η ηγεσία του ΣΥΝ, που πιστεύει ότι οι τέτοιες συγκρίσεις με την ΕΕ αποτελούν πεδίο προνομιακής δράσης για το χώρο τους. Ομως τα φορολογικά μέτρα που περιέλαβε η κυβέρνηση στη «χάρτα» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ερχονται σε συνέχεια άλλων, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησαν και που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, η ηγεσία του ΣΥΝ θεώρησε καλό να συμμετάσχει στον ψευτοδιάλογο της απάτης μαζί με τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ, τους μεγαλοτραπεζίτες και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έγινε πέρσι με αφορμή τις «προτάσεις της επιτροπής Γεωργακόπουλου». Ολοι μαζί και καθένας από το «πόστο» του έβαλαν «πλάτες» στην κυβέρνηση. Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτόν το διάλογο. Εγκαιρα και αποφασιστικά αποκάλυψε την ουσία των μέτρων, την έκταση που πρόκειται να πάρουν σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, τον αντιδραστικό και φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ