ΑΕΙ - ΤΕΙ
Κλειστά ιδρύματα, απογοητευμένοι εκπαιδευτικοί
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003

Απο τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Πενθήμερη αποχή έχουν ξεκινήσει από χτες οι πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, με αιχμή μισθολογικά αιτήματα, αφού η αύξηση του 7% που αρχικά τους ανακοίνωσε η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, βρίσκεται πίσω από τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου κυβέρνησης - ιδρυμάτων, που είχε δημιουργηθεί γι' αυτό το θέμα και φυσικά, δεν τους ικανοποιεί καθόλου. Με την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) και ΟΣΕΠ (εκπαιδευτικοί ΤΕΙ) πραγματοποίησαν χτες κοινή σύσκεψη, αποφάσισαν να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ξεκίνησαν αμέσως, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Εκεί, συναντήθηκαν με τον υπουργό, Π. Ευθυμίου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε «διάλογο» με το υπουργείο Οικονομικών για τα μισθολογικά. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πότε και αν θα αυξηθούν οι δαπάνες, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά αρκέστηκε να πει ότι η κατάσταση και τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και «θα πράξει αναλόγως». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβερνητική πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης θα προχωρήσει ακάθεκτη και το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων, που είναι ο κύριος μοχλός εφαρμογής αυτής της πολιτικής, προωθήθηκε στη Βουλή ως έχει.

Πανεπιστημιακοί και δάσκαλοι των ΤΕΙ (που είχαν τη συμπαράσταση κι άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, Εκτακτοι των ΤΕΙ, εκπροσώπους πρυτάνεων) μίλησαν μετά τη συνάντηση, για έναν ακόμα εμπαιγμό και θεώρησαν ότι φεύγουν από το υπουργείο με «άδεια χέρια». Συνεχίζουν, λοιπόν, τις κινητοποιήσεις τους με φόντο, εάν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των αυξήσεων μέχρι ενός σημείου, ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, που χθες δήλωσε ότι: «η συζήτηση συνεχίζεται, οι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει τις προτάσεις τους και ανάλογα θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Λύσεις μπορούν να βρεθούν στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού και των εύλογων αιτημάτων που θα υπάρξουν».

Ποια ιδρύματα έκλεισαν

Οσον αφορά τα ΑΕΙ, κλειστές παραμένουν από χτες οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Αιγαίου και οι σχολές Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέρα όμως, από τον κυβερνητικό εμπαιγμό από τις πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύονται και οι ευθύνες των ηγεσιών των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που ακολούθησαν ένα στενό, συντεχνιακό διεκδικητικό πλαίσιο, κινητοποιήσεις που απέκλειαν τους φυσικούς τους συμμάχους (φοιτητές, εργαζόμενους) στον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση και τέλος, εγκλώβισαν τον κλάδο στον κοινωνικό διάλογο της συναίνεσης, που αποδείχτηκε κοροϊδία κι έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει ανενόχλητη την πολιτική διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτή η κριτική ακούγεται όλο και πιο συχνά από μερίδα των ανώτατων δασκάλων και μάλιστα υιοθετήθηκε και από τα σύλλογο πανεπιστημιακών του Ιονίου Πανεπιστημίου που προσανατολίζεται σε διήμερη απεργία μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου.