Η χαρτογραφία της Κύπρου
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003

«Γλυκεία χώρα, Κύπρος, η Κύπρος στην ευρωπαϊκή χαρτογραφία, 15ος-19ος αιώνας», τιτλοφορείται η έκθεση χαρτογραφίας, που φιλοξενείται, από σήμερα και έως τις 19 του Οκτώβρη, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εκατό περίπου χάρτες που παρουσιάζονται, προέρχονται από τη σημαντική συλλογή της Κύπριας Σύλβιας Ιωάννου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 250 χάρτες, πολυάριθμα σπάνια παλιά βιβλία και μοναδικά χειρόγραφα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο τεσσάρων, κρίσιμων για την τύχη του νησιού, αιώνων.

Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες και σκιαγραφεί, παράλληλα με την εξέλιξη της χαρτογραφίας, «την ιστορία της Κύπρου και τις μεταπτώσεις του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το νησί της Αφροδίτης». Στην πρώτη ενότητα, για τη Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία, εισάγει ένας σπανιότατος χάρτης, όπου διακρίνονται τα φραγκικά τείχη της Λευκωσίας. Ακολουθεί η απεικόνιση των οχυρώσεων που οικοδόμησαν οι Ενετοί για την αναχαίτιση των οθωμανών εισβολέων. Κεντρικό θέμα της δεύτερης ενότητας αποτελεί η αναγεννησιακή αναζήτηση, η οποία έλκει την καταγωγή της από τα πονήματα των αρχαίων γεωγράφων, ενώ η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει άτλαντες, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται στην απεικόνιση του Ενετού Τζιάκομο Φράνγκο. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο είδος χαρτών, οι ναυτικοί χάρτες. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα εικονογραφείται δειγματοληπτικά η χαρτογραφική παραγωγή της εποχής του Διαφωτισμού.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Σπίτι της Κύπρου», συνοδεύεται από έναν αναλυτικό και πλούσια εικονογραφημένο (ελληνοαγγλικό) κατάλογο.