18 - 21/9 ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΣΤΑ ΙΛΙΣΙΑ
Ανοίγει αύριο τις πύλες της η «κόκκινη πολιτεία»
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν πάνω στα ταμπλό, γίνονται δοκιμές στα φώτα, εξοπλίζονται τα μπαρ, ξεφορτώνονται οι καρέκλες... Η μεγάλη πολιτεία του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», έχει ντυθεί ήδη μ' όλα της τα χρώματα και δέχεται τις τελευταίες «περιποιήσεις», για να είναι έτοιμη αύριο που ανοίγει τις πύλες της να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους και νέες, τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που το αγκαλιάζουν κάθε χρόνο, που το έχουν καταστήσει το μεγαλύτερο νεανικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Αναμφισβήτητα, το Φεστιβάλ είναι μια κυψέλη δημιουργίας, ένας πολυχώρος ψυχαγωγίας, αγκαλιάζει ανθρώπους που θεραπεύουν κάθε είδος τέχνης, τους δίνει βήμα να παρουσιάσουν τη δουλιά τους και να επικοινωνήσουν με ένα πλατύ και κυρίως νεανικό κοινό.

Παράλληλα, όμως, είναι και ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που, όντας κάθε χρόνο και πιο μαζικό, δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους θέλουν τη νεολαία αδιάφορη για την πολιτική. Οι νέοι που επισκέπτονται το Φεστιβάλ εκφράζουν τις αγωνίες τους, τον προβληματισμό και τις διαφωνίες τους, συζητούν με τα παιδιά της ΚΝΕ. Μέσα από τους χώρους του Φεστιβάλ, τα θεματικά ταμπλό και περίπτερα, τις ηλεκτρονικές προβολές, τις μεγάλες ομιλίες και τις οργανωμένες συζητήσεις, οι νέοι επισκέπτες γνωρίζουν, έρχονται σε επαφή με την πολιτική πρόταση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, τις θέσεις τους στα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά, το κάλεσμα για να γίνει η νεανική αμφισβήτηση δύναμη αγώνα και ανατροπής. Ετσι, δίνουν ραντεβού σε νέους αγώνες και πολλοί από αυτούς κάνουν το μεγάλο βήμα ένταξης στις γραμμές της πρωτοπόρας νεολαιίστικης οργάνωσης.


Πλούσιο σε περιεχόμενο θα είναι και φέτος το πολιτικό σκέλος του προγράμματος του Φεστιβάλ. Κορυφαίες στιγμές του η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 21/9, στις 8:30 μ.μ. και η ομιλία του Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο 20/9, στις 9:30 μ.μ., στην κεντρική εξέδρα.

Συζητήσεις

Η Παιδεία, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι ιστορικοί αγώνες του λαού μας, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στις συζητήσεις του Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συζητήσεων του τετραημέρου έχει ως εξής:

Την Πέμπτη, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, στις 9 μ.μ., για την κρίση στο ποδόσφαιρο, με θέμα: «Αν δεν αντιδράσουμε, την μπάλα θα τη χάσουμε». Συμμετέχουν: Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βασίλης Νικάκης, διεθνής διαιτητής, Νίκος Κατσαρός, διευθυντής αθλητικού Τμήματος της ΕΡΤ, Αντώνης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών και Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, για την πολιτιστική δημιουργία σε συνθήκες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με θέμα: «Ενιαία Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, το άλλο όνομα της βαρβαρότητας». Συμμετέχουν: Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Δημήτρης Δανίκας, δημοσιογράφος, Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Σκαρπερός, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και Αλέκος Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και διευθυντής του «Οδηγητή».

Από αύριο η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη του Φεστιβάλ(φωτό από την κοσμοσυρροή της Θεσσαλονίκης)
Το Σάββατο, στις 10 μ.μ., στη Διεθνούπολη, για την Κούβα, με θέμα: «Το νησί των πρωταθλητών, της κοινωνικής και αθλητικής προόδου, των ανθρωπίνων αξιών, της ισότητας, η Κούβα της επανάστασης». Συμμετέχουν: Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρό, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στίβου από την Κούβα, Νίκος Καρανδρέας, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, γιατρός, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας και ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλλες συζητήσεις - εκδηλώσεις

- Στο χώρο της Παιδείας, στις 8 μ.μ. «αφιέρωμα στην Κουβανέζικη ποίηση». Επιμέλεια Κική Αλεξοπούλου, καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης. Στον ίδιο χώρο στις 9 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Από την Μπολόνια στο Βερολίνο, πορεία ιδιωτικοποίησης, υποβάθμισης και διαστρέβλωσης της επιστήμης», όπου θα συμμετέχουν νέοι αντιπρόσωποι οργανώσεων από Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, και Βρετανία.

- Στη Διεθνούπολη, στις 10 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «30 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή», συμμετέχουν: Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και Παύλος Αλέπης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ».

- Στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, στις 8 μ.μ., ραδιοφωνική εκπομπή από τη θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω».

- Στο χώρο της εργασίας, στις 8:30 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Η εκπαίδευση των μεταναστών στην Ελλάδα». Συμμετέχουν: Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστος Καράτσαλος, μέλος της γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, και Γιουτζάρ Αζέρ, Αιγύπτιος μετανάστης.

- Στη Διεθνούπολη, στις 9 μ.μ., ενημέρωση από την ΠΟΔΝ σχετικά με την καμπάνια της για την Παλαιστίνη και στις 10 μ.μ., προβολή από αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη.

- Στο χώρο της Παιδείας στις 9:30 μ.μ., συνάντηση πρωτοετών φοιτητών.

- Στο χώρο της Παιδείας, στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ». Συμμετέχουν: Φοίβος Τσέκερης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Σπύρος Σταματάτος, ΕΠΟΝίτης μαθητής μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, Ελένη Μπιμπίρη, καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.