Πρόγευση αντιλαϊκών μέτρων αλλά και αγώνων
Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000

Μια πολύ μικρή πρόγευση των όσων οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, μαζί και η ελληνική, προετοιμάζουν τον καιρό αυτό, μας έδωσαν ορισμένα γεγονότα αυτής της βδομάδας. Πρώτον, η δήλωση του υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ταμπού για να προχωρήσει σε ξεπούλημα ακόμη και πάνω από το 51% των μετοχών του ΟΤΕ. Δήλωση, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό κόμμα, υποχρεώνοντας σε μια σειρά από... ανασκευαστικές δηλώσεις και διευκρινίσεις.

Δεύτερον, η σαφής απόφαση - και μήνυμα προς το μεγάλο κεφάλαιο ταυτόχρονα - της κυβέρνησης, να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων σαν τονωτική ένεση στο χρηματιστήριο και, ουσιαστικά, να τα μετατρέψει σε αντικείμενο των «παιγνιδιών» και του τζόγου, στον οποίο επιδίδονται οι κεφαλαιοκράτες στο «ναό» της Σοφοκλέους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γεύση, όμως, και μάλιστα αγωνιστική, έδωσαν και οι εργαζόμενοι, δείχνοντας έμπρακτα πως δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς και απαθείς, έναντι των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων. Την Τρίτη, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική.