ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πολλά, αλλά άστεγα σχέδια
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003

Αστεγη και αντιμέτωπη με ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις, που την κάνουν ν' ασφυκτιά, μα με πολλά σχέδια, η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει φέτος τα 60χρονά της. Ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται ...προεκλογικούς λαγούς με πετραχήλια, ότι η ΕΛΣ θ' αποκτήσει δικό της, αντάξιο της ιστορίας και του ρόλου της, κτίριο, αυτό παραμένει άπιαστο όνειρο. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Πολιτισμού στα εγκαίνια της προέκτασης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είχε υποσχεθεί ότι σε μια βδομάδα θα έκανε ανακοινώσεις για την υπόθεση του κτιρίου της ΕΛΣ. «Εκτοτε πέρασαν 11», είπε ο διευθυντής της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα της νέας περιόδου, ενώ αναφερόμενος στη στάση της Λυρικής τόνισε: «Τι κάνει ο φύλακας της Ακρόπολης για να πάρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Τι να κάνουμε για ένα ζήτημα που είναι εθνικό; Πιέζουμε όσο μπορούμε...».

Παρά τα κτιριακά προβλήματά της, η ΕΛΣ ιδρύει Πειραματική Λυρική Σκηνή, σε διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, ενώ θα ιδρύσει και Ανώτερη Σχολή Μπαλέτου (θ' ανακοινωθεί επίσημα τον επόμενο μήνα). Οπως ανέφερε ο Λ. Καρυτινός, «γιορτάζουμε την εξηκοστή επέτειο με την ίδρυση σημαντικών θεσμών. Μέσα στο τωρινό μας οικονομικό πλαίσιο, ιδρύουμε Πειραματική Λυρική Σκηνή, με την οποία κάθε χρόνο θα έχουν την ευκαιρία οι σημερινοί συνθέτες να πειραματιστούν». Φέτος θα παρουσιαστούν έργα των M. Ντέιβις, Στ. Γυφτάκη και Θ. Αμπαζή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της νέας περιόδου περιλαμβάνει: «Τροβατόρε» του Βέρντι (9/11), «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι (20/11), «Ξέρξης» του Χέντελ (30/11), «Παριζιάνικη Ζωή» του Οφενμπαχ (19/12), «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι (25/12), «Κάρμεν» του Μπιζέ (17/1), τη νέα παραγωγή «Ντον Πασκουάλε» του Ντονιτσέτι σε συμπαραγωγή με το Teatro Comunale di Modena (1/2), «Πανώρια» του A. Μπαλτά (15/2), «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μασκάνι (15/2), «Νόρμα» του Μπελίνι (21/2), «Δον Κιχώτης» του Μίνκους (13/3), «Le grand macabre» του Λίγκετι (26/3), «La finta giardiniera» του Μότσαρτ (18/4), «Τόσκα» του Πουτσίνι (2/5).