Η νεολαία αγκάλιασε το Φεστιβάλ της
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003

Με την κεντρική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την Κυριακή (δημοσιεύεται στις σελίδες 7,8 και 9) ολοκληρώθηκε το κεντρικό τετραήμερο του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά με το μαζικό αγκάλιασμα της νεολαίας, πως αποτελεί βήμα βαθιάς και ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης και δίκαια αποτυπώνεται στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων νέων ως κορυφαία πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση. Ο ζωντανός διάλογος των νέων ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή το βράδυ.

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», ήταν η απάντηση χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ που είχαν γεμίσει το χώρο μπροστά στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ, όταν η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης που μάχονται για μια ελεύθερη πατρίδα και στο λαό της Κούβας που παλεύει για να διαφυλάξει την κοινωνική πρόοδο και την εθνική του ανεξαρτησία.

Ηταν πολλά τα συνθήματα που φώναξαν οι νεολαίοι. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική, και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Συνθήματα που όσοι τα φώναξαν καταθέτουν καθημερινά τη δράση τους μη μένουν «όμορφα» λόγια.

Τίποτα δεν έλειπε κι από το φετινό Φεστιβάλ, που ήταν τόπος συνάντησης, επικοινωνίας και δημιουργικής έκφρασης. Πλούσιο και στο καλλιτεχνικό του μέρος ήταν το πρόγραμμα όλου Σαββατοκύριακου. Ο κάθε χώρος του Φεστιβάλ είχε και κάτι ξεχωριστό να πει στον επισκέπτη, ήταν στημένος και φροντισμένος με μεράκι, γι' αυτό και τα περίπτερα, τα στέκια ήταν όλα διαρκώς γεμάτα κόσμο, που όχι μόνο παρακολουθούσε, αλλά και συζητούσε, συμμετείχε στις δραστηριότητες της μεγάλης πολιτείας.


Μπορεί τα φώτα του Φεστιβάλ να έσβησαν, αλλά το ραντεβού της ΚΝΕ με τη νέα γενιά ανανεώθηκε, όχι για την επόμενη χρονιά, αλλά για τους αγώνες που έρχονται άμεσα, για τη μάχη των εκλογών, που και η νεολαία πρέπει να πάρει τη θέση της ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, κάνοντας την αμφισβήτησή της δύναμη ανατροπής.