Ιστορία, επιστήμες, τέχνες
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενόψει της έναρξης της χειμερινής εκδοτικής περιόδου, παρουσίασε χτες τα ήδη τυπωμένα βιβλία του σημαντικότατου εκδοτικού του προγράμματος, προαναγγέλλοντας και τα άλλα έντεκα υπό έκδοση βιβλία, που θα κυκλοφορήσουν μετά το νέο έτος. Πρόκειται για βιβλία που ανταποκρίνονται στο εκδοτικό όραμα του αξέχαστου «θεμελιωτή» των εκδόσεων του ΜΙΕΤ, Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, βιβλία προς όφελος των επιστημών, των Γραμμάτων και Τεχνών. Βιβλία, που κατά τα εμπορευματικά εκδοτικά κριτήρια, ίσως θεωρούνται ασύμφορα. Ο εκδοτικός χειμώνας του ΜΙΕΤ, λοιπόν, άρχισε με την κυκλοφορία των εξής βιβλίων:

Georges Lefevre «Η Γαλλική Επανάσταση» (909 σελ., μετάφραση Σπύρος Μαρκέτος, επιμέλεια Μαρία Στεφανοπούλου). Πρόκειται για μνημειώδες ιστορικό έργο, βασικό «εργαλείο» των μελετητών της ιστορίας της Γαλλικής Επανάστασης, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1930. Ο Λεφέβρ συνεχίζοντας τη μαρξιστική ιστοριογραφική παράδοση των Ζαν Ζορές και Αλμπέρ Ματιέ, και μελετώντας τις εξελίξεις μέχρι το 1799, θεωρεί ότι ενώ η Γαλλική Επανάσταση ήταν «προείκασμα της κοινωνικής δημοκρατίας», τελικά στην εξουσία, αντί του λαού, έφερε την αστική τάξη και την αντιδραστική της πολιτική.

Rischard Seaford «Ανταπόδοση και Τελετουργία (Ο Ομηρος και η τραγωδία στην αναπτυσσόμενη πόλη - κράτος)» (683 σελ., μετάφραση Βάιος Λιάπης). Πρωτότυπη, εμβριθής, αλλά και συναρπαστική ως ανάγνωσμα, μελέτη βασικών αρχαιολογικών κειμένων, σε συνδυασμό με θέματα της ανθρωπολογίας και κοινωνικοπολιτικής ιστορίας. Ο μελετητής θεωρεί τον Ομηρο λόγο - πνευματικό «προϊόν» της αναπτυσσόμενης πόλης - κράτους, παράλληλο νομοθετικών, νομισματικών, θεσμικών και άλλων εξελίξεων.

«Εννοιες της Μοντέρνας Τέχνης: Από το Φωβισμό στον Μοντερνισμό». (Συλλογικό έργο, 465 σελ., επιμέλεια Νίκος Στάγκος, μετάφραση Ανδρέας Παππάς). Ο τόμος περιέχει δοκίμια διακεκριμένων συγγραφέων - μελετητών της Τέχνης και των αισθητικών κινημάτων από το 1900 μέχρι τις μέρες μας.

Ολγα Αυγουστίνου «Ιδανικά Ταξίδια: Η Ελλάδα στη γαλλική ταξιδιωτική λογοτεχνία (1550-1821)». (480 σελ., επιμέλεια Παναγιώτης Σουλτάνης). Μελέτη για τη «μαγική» παρουσία της Ελλάδας στα Γαλλικά Γράμματα (ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικά).

«Εισαγωγή στη Γνωσιοεπιστήμη» (συλλογικό έργο, 789 σελ., μετάφραση Γιώργος Μαραγκός, επιμέλεια Ειρήνη Φρέρη). Η Γνωσιοεπιστήμη είναι ένα νέο, συναρπαστικό και διεπιστημονικό πεδίο, «γέννημα» της ανάγκης ερευνητών διαφόρων επιστημών (λ.χ. Ψυχολογία, Γλωσσολογία, Φιλοσοφία, Νευρολογία), οι οποίοι θέτουν τα ίδια ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, διάνοια και λειτουργία.

Μαρίνα - Χριστίνα Χατζηιωάννου «Οικογενειακή στρατηγική και εμπορικός ανταγωνισμός: Ο οίκος Γερούση τον 19ο αιώνα» (324 σελ.). Μελέτη γύρω από την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση, τον οίκο Γερούση, που έδρασε στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των έντεκα προσεχών εκδόσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω βιβλία: Φλοράνς Ντυπόν «Η αυτοκρατορία του ηθοποιού. Το θέατρο στην αρχαία Ρώμη», Ντ. Μπόρντγουελ - Κ. Τόμσον «Η τέχνη του κινηματογράφου», Αντρέας Γιακουμάτος «Στοιχεία για τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική. Πάτροκλος Καραντινός 1903 -1976», Ε. Χ. Κάσδαγλη «Σκαλαθύρματα» (δοκίμια για την τυπογραφία, χαρακτική, ζωγραφική).