ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του κέρδους

Στην επιχείρηση ALTEC, στο Μαρούσι, περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, να αμυνθούν στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, αλλά και να παλέψουν για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας. Σε αυτή την υπόθεση οι επιστήμονες πρέπει να κρίνουν τη στάση τους από το κατά πόσο θέτουν την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου, και όχι του κέρδους, για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στην επιχείρηση ALTEC, στο Μαρούσι.

Η Αλ. Παπαρήγα αρχικά επισήμανε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το ΚΚΕ στην επιστήμη γιατί «κάθε κοινωνία διέπεται από νόμους και ο άνθρωπος προσπαθεί να τους ανακαλύψει μέσω αυτής». Στη συνέχεια παρατήρησε ότι παρόλο που η επιστήμη και η τεχνική προοδεύουν αλματωδώς σε πάρα πολλούς τομείς, δίνοντας τη δυνατότητα να παραχθούν πάρα πολλά πράγματα, η ζωή των εργαζομένων δε βελτιώνεται ουσιαστικά. Βέβαια, δε ζούμε όπως ζούσαμε πριν, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε ζούμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ότι οι σύγχρονες ανάγκες δεν καλύπτονται. «Ειδικά για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μία πορεία όχι μόνο σχετικής επιδείνωσης της ζωής του, αλλά και απόλυτης. Σχετικής, γιατί ενώ θα μπορούσαν οι ανάγκες μας να ικανοποιηθούν περισσότερο δεν ικανοποιούνται, και απόλυτης, γιατί υπάρχει και πισωγύρισμα - για παράδειγμα, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας».

Και εδώ, υπογράμμισε, μπαίνει το ερώτημα γιατί ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες, δεν επωφελούμαστε; Ενα ερώτημα που γίνεται ακόμα πιο δραματικό αν λάβουμε υπόψη μας αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν λαοί που πεινάνε.

Οι εργαζόμενοι, επισήμανε, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν να ζούνε με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό, τόνισε και συνέχισε: «Η παραγωγικότητα της εργασίας ανεβαίνει, αλλά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δε βελτιώθηκε. Ούτε λιγότερο χρόνο δουλιάς έχουν, ούτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουν επωφεληθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τετράωρα ή κάποιους μήνες το χρόνο».

Αντίθετα, παρατηρούμε από τη μια μεριά συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και από την άλλη μεγάλωμα της φτώχειας, της σχετικής και της απόλυτης, της υλικής και της πνευματικής. Αυτό το ζήτημα θέτουμε σήμερα μπροστά στο λαό. Πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση.

Αντίπαλος των εργαζομένων το καπιταλιστικό κέρδος

Στη συνέχεια επισήμανε ότι όλα τα μέτρα που παίρνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κινούνται ακριβώς προς την κατεύθυνση της αφαίρεσης των κατακτήσεων των εργαζομένων και της συμπίεσης της εργατικής δύναμης στο κατώτατο κόστος. Ενα κόστος που όταν φθάνει σε σημείο ώστε η αγορά να μην μπορεί να κινηθεί τότε παίρνουν κάποια μέτρα - ψίχουλα για να τονωθεί προσωρινά. Και φέρνοντας για παράδειγμα το σχέδιο την κυβέρνησης σχετικά με τα δάση και τα αυθαίρετα επισήμανε ότι αν και η οικοδομή θα τονωθεί, από την άλλη αυτή η κατάσταση πρώτον, θα οδηγήσει σε ακόμα πιο ακριβή οικοδομή και δεύτερον, θα έχουμε μεγάλη εμπορευματοποίηση της γης. Αυτά, είπε, «είναι τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας που έχει στο επίκεντρο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο».

Χρειάζεται, επομένως, ριζική αναδιοργάνωση και αλλαγή της κοινωνίας έτσι ώστε να εναρμονιστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν με τα δικαιώματα όλων. Πρέπει να έχουμε όλοι δικαιώματα και από εκεί και πέρα ο καθένας ανάλογα τις ικανότητές του θα μπορεί να ανελιχθεί και να εξελιχθεί. Για αυτό εμείς, τόνισε, καλούμε τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν μια ριζικά διαφορετική πολιτική λύση, που έχει μόνο έναν αντίπαλο. Το καπιταλιστικό κέρδος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να συντονίζουν τους αγώνες τους. Μας ενδιαφέρει, είπε, η συμμαχία των εργαζομένων. Το κυνήγι των ευκαιριών, ο ατομισμός και τα προβλήματα φέρνουν το κλείσιμο του κάθε κλάδου στον εαυτό του. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλεύουν μαζί και με τους μικρομεσαίους της πόλης, με την αγροτιά.

Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς που λένε: «θέλω 176 ευρώ επίδομα, γιατί το δίνεις στον άλλο κλάδο;». Αυτός ο αγώνας, ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχει νόημα. Αντίθετα έπρεπε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς - που είναι και αυτοί εργαζόμενοι - να παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου λένε ότι θέλουν 20% αύξηση. Εμείς λέμε: κατανοούμε την ανάγκη να πάρετε αυξήσεις, αλλά θα κάνετε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν δέκα δουλιές και να παίρνουν εισόδημα από δέκα μεριές. Αν θέλεις μισθούς θα κάνεις αποκλειστική απασχόληση, θα φτιάξεις επιστήμονες και θα ερευνήσεις. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τα προβλήματα πιο καθολικά και όχι, ενώ αυτά οξύνονται, ο καθένας να πιάνεται από τον εαυτό του, τόνισε.

Εμείς, κατέληξε, θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε συμμαχία μεταξύ τους, να αμυνθούν στα νέα μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση. Αυτά είναι «τσεκούρι» ιδιαίτερα για τους 40 και κάτω. Και ιδιαίτερα οι επιστήμονες να κρίνουν τη στάση τους για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων γνωρίζοντας από πριν ότι η επιστήμη πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του κέρδους. Εμείς στοχεύουμε σε πολύ βαθιές αλλαγές. Θέλει χρόνο, αλλά δεν πρέπει κανείς να παραιτηθεί από αυτό.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της περιοδείας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Η επίσκεψή μου στην ALTEC είναι μια πολύ καλή εμπειρία για να επικοινωνήσει κανείς, πέρα από το χώρο της παραγωγής συστημάτων πληροφορικής, με τους ίδιους τους εργαζόμενους, που είναι νέοι επιστήμονες. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μας είναι πώς ακριβώς η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής θα μπει στην υπηρεσία του ανθρώπου, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και δουλιάς του, θα μειώσει τον αναγκαίο χρόνο εργασίας, θα αυξήσει τις αμοιβές. Σήμερα μπορούν οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, όμως εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται και του γενικότερου πολιτικού προβλήματος της χώρας, η επιστήμη και η τεχνική, τελικά, λειτουργούν σε βάρος τους».