ΕΡΤ
Πολυσυλλεκτικότητα ενόψει εκλογών
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003

«Ονειρο ήταν...», νέα σειρά της ΝΕΤ
«Η ΝΕΤ ενισχύεται, η ΕΤ-1 αλλάζει», είναι το σύνθημα της ΕΡΤ για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, που δίνει και το στίγμα των αλλαγών που ήδη είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της, Αγγελος Στάγκος, για τη φυσιογνωμία των δύο τηλεοπτικών σταθμών.

Αλλωστε με αυτά τα λόγια ξεκίνησε χτες ο πρόεδρος της ΕΡΤ την παρουσίαση των προγραμμάτων της ΝΕΤ και της ΕΤ-1, η οποία έγινε στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. Η ΝΕΤ μετατρέπεται σε πολυσυλλεκτικό κανάλι, που διατηρεί τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, ενώ η ΕΤ-1, όπως είπε ο Αγγελος Στάγκος, γίνεται κανάλι πολιτισμού που θα «εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, τους στόχους που πρέπει να έχει μια δημόσια τηλεόραση».

Είναι φανερό πως η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε ουσιαστικά να ρίξει όλες της τις «δυνάμεις» στη ΝΕΤ προβάλλοντας όχι μόνο ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και σίριαλ και τηλεπαιχνίδια. Οι «ανατροπές» αυτές, που ενδεχομένως θ' «ανατρέψουν» και το πρόγραμμά της, γίνονται σε μια προεκλογική περίοδο, ενώ η ΕΡΤ θα καλύψει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αγγελος Στάγκος αναφερόμενος ακριβώς σ' αυτές τις συγκυρίες, είπε πως είναι μια «εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και ενδιαφέρουσα χρονιά».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η νέα τηλεοπτική σεζόν για την ΕΡΤ ξεκινά και με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που θ' ανέλθει σε 10%. Η πρώτη δόση ήδη είναι πλέον από τον περασμένο Ιούλη πραγματικότητα για τους Ελληνες καταναλωτές ενώ η δεύτερη θα καταβληθεί το Γενάρη του 2004. Η ΕΡΤ ως γνωστό ήδη από το ανταποδοτικό τέλος που καταταβάλλουν οι Ελληνες πολίτες, εισπράττει 180 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με τη νέα αύξηση το «εισόδημά» της θ' αυξηθεί κατά 11 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας το ειδησεογραφικό και ενημερωτικό πρόγραμμα της ΝΕΤ, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Βασίλης Θωμόπουλος, είπε πως η ενημέρωση είναι «η ατμομηχανή και η ταυτότητα» του προγράμματος. Η φυσιογνωμία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων δε θ' αλλάξει, ενώ κάθε βράδυ θα συμπληρώνεται μ' ένα σχολιασμό των γεγονότων της ημέρας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενημερωτικές εκπομπές, λέγοντας πως «θέλουμε εκπομπές διαλόγου και όχι εκπομπές-αρένα».

Στο ζήτημα της προβολής του κυβερνητικού έργου από την ΕΡΤ και μάλιστα σε μία περίοδο που ο προεκλογικός αγώνας έχει αρχίσει, ο πρόεδρός της απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η ΕΡΤ «καλύπτει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης» οι οποίες μάλιστα «παράγουν γεγονότα»! Παρ' όλα αυτά όμως, υπάρχουν και «ισχυρές δόσεις» - όπως χαρακτηριστικά είπε - και για τ' άλλα κόμματα. Ο Β. Θωμόπουλος για το ίδιο θέμα υποστήριξε ότι τα δελτία ειδήσεων είναι πολυφωνικά και καλύπτουν τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων. Ανέφερε μάλιστα πως πρώτη στον «κατάλογο της προβολής των λεγομένων μικρών κομμάτων», είναι η ΕΡΤ.

Ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης, Τζώνυ Καλημέρης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο ψυχαγωγικό άλλα και πολιτιστικό πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ-1. Μεταξύ των εκπομπών που θα μεταδοθούν από τη ΝΕΤ, θα είναι και ο «Εξάντας» με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, ενώ η Μάγια Τσόκλη θα ταξιδέψει φέτος μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας» σε άλλες χώρες όπως στη Συρία, στο Ιράν και στο Αζερμπαϊτζάν.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ελληνικές σειρές. «Σχεδόν ποτέ» είναι ο τίτλος της σειράς που σκηνοθέτησε ο Νίκος Περράκης. «Ερωτας όπως έρημος» σε σκηνοθεσία Ρ. Εσκενάζυ, «Λίστα γάμου» του Νίκου Κουτελιδάκη, «Ονειρο ήταν» σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία Λάμπη Ζαρουτιάδη.

«Μεγαλύτερο γρίφο από τη ΝΕΤ» χαρακτήρισε ο Τζώνυ Καλημέρης την ΕΤ-1. Το πρόγραμμά της όπως είπε δε θα είναι ελιτίστικο. Στις νέες εκπομπές περιλαμβάνεται και η «ΕΡΤ Gold». H εκπομπή όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης «θα κοιτάει την Ελλάδα μέσα από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ». Τα κείμενα και η παρουσίαση θα είναι της Ρένας Θεολογίδου. Το «Συν και Πλην» δε θα υπάρχει πια στην ΕΡΤ ενώ επανέρχεται η Μπήλιω Τσουκαλά με την εκπομπή «Εχει γούστο». Η ΕΤ-1 θα προβάλλει επίσης το «Παρασκήνιο» και το «Ομιλείτε Ελληνικά;» αλλά και ενδιαφέρουσες σειρές ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ-1 «εκ του αποτελέσματος» τελικά «θα κριθεί», όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Αγγελος Στάγκος.