Γιορτή μεσογειακού ντοκιμαντέρ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003

«Ο δρόμος προς τη Δύση»
Αρχίζει, αύριο και θα λήξει την 1η Οκτώβρη, στο Πυθαγόρειο Σάμου, το 6ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, ένα μη διαγωνιστικό φεστιβάλ - γιορτή του ντοκιμαντέρ. Μια ευκαιρία συνεύρεσης και διαλόγου, που συνδιοργανώνουν το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών και Παραγωγών Κινηματογράφου και το Πνευματικό Ιδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές 22 ντοκιμαντέρ από Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ και Τουρκία. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα» του Πυθαγορείου.

Το τιμώμενο πρόσωπο του 6ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ είναι ο Ροβήρος Μανθούλης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, εκτός από προβολή τριών ντοκιμαντέρ του και συζήτηση του καλλιτέχνη με το κοινό, τη Δευτέρα (12 μ.μ.) στο παραδοσιακό καφενείο «Δόρυσσα». Θέμα της συζήτησης: «Η αλήθεια και ο κινηματογράφος: Μια συζήτηση για την ταυτότητα των λαών, τον κινηματογράφο, η αλήθεια και το ...παρασκήνιό του στην Ελλάδα». Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι: «Σικελία, η γη που αιμορραγεί», ένα πορτρέτο του λαού της Σικελίας (Κυριακή, 21.30 μ.μ.). «Οι Τσιγγάνοι - Οι Νέοι Καστιγγιάνοι της Ανδαλουσίας» (Δευτέρα, 21.00). Τα «Μπλουζ του ΝάΤΟΥ», μια ιδιαίτερη μελέτη της περιπέτειας των μπλουζ (Τρίτη, 21.00).

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ, με το μουσικό ντοκιμαντέρ του Βεντούρα Πνος «Μεγάλο Γκάτο». Ακολουθούν οι ταινίες: Κατερίνας Πατρώνη «Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά». «Αν-Καρα» (Αγκυρα) των Αράς Οτζγκούν και Ερσάν Οτσάκ. «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα» της Ρωσίδας Ιρίνα Μπόικο. Βασίλη Βαφέα «Ενας τζόκεϊ». Γιάννη Λεοντάρη «Εγκώμιο βραδύτητας». Μαθιού Γιαμαλάκη «Δωδεκάμισι λεπτά». Μάι Μάσρι - Τζιλ Καλίλ Τσαμούν «Υποπτα Ονειρα». Πασχάλη Παπαπέτρου «Κώστας Αργυρού». Λουκίας Ρικάκη «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών». Θόδωρου Καλέση «Φρέντυ». Επίσης: Ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Επίσημο Ενδυμα - Επισκέψεις στη Μητρόπολη», Μαρίας Γιαννούλη «Αθηνάς 12.00», Νίκου Αλευρά «Παράσταση». Νιρ Τόιμπ «Μουντιάλ στο Σεφαράμ». Δέσποινας Καρβέλα «Είν' ωραία». Κυριάκου Κατζουράκη «Ο δρόμος προς τη Δύση». Δημήτρη Σοφιανόπουλου «Εβραίοι της Θεσσαλονίκης». Αύρας Γεωργίου «Με την πνοή του Πάνα». Ραχήλ Τσαγγάρη «Making of the Olympic Games». Νίκου Ζωϊτόπουλου «Θέλω να πάω σπίτι». Νεντίμ Χαζάρ «Οι Ελληνες της Τουρκίας».